Södertälje kommun
🕝 1 minuter
Stor polisrazzia i Södertälje och Nykvarn - 18 gripna på byggarbetsplatser
Publicerad 12 december 2021 01:00
Uppdaterad 12 december 2021 01:00

Foto: Creative Commons.

Vid 14-tiden slog polisen till i en gemensam myndighetsinsats mot arbetslivskriminalitet i Södertälje och Nykvarn

Polisen gjorde under dagen, tillsammans med Arbetsmiljöverket och Skatteverket arbetsplatsinspektioner och inre utlänningskontroller på pågående byggen. Det resulterade i att 18 personer greps som, enligt ett pressmeddelande från polisen, arbetade illegalt och saknade arbetstillstånd.

Under två dagar kontrollerade polisen i Södertälje och gränspolisen i region Stockholm, tillsammans med Arbetsmiljöverket och Skatteverket, 92 personer på fyra företag i Södertälje och Nykvarn. Det resulterade i att 18 personer greps som har en utländsk hemvist som arbetade illegalt och saknade arbetstillstånd.

– Dessa arbetsgivare, som utnyttjar och tjänar pengar på andra människors utsatthet och samtidigt undanhåller svenska staten skatteintäkter, är nu misstänkta för brott och anmälningar är upprättade. I många fall drivs dessa företag av den organiserad brottsligheten, säger Britt Marie Talonpoika, polisinspektör vid polisen i Södertälje i ett pressmeddelande.

Under insatsen beslutade Arbetsmiljöverket ett omedelbart förbud mot att fortsätta delar av arbetet, detta efter att de hittat en rad arbetsmiljöbrister. Enligt arbetsmiljöverket framgår det att flera av arbetstagarna inte uppge vem deras arbetsgivare var.

– Vi ser arbetstagare som riskerar att skadas allvarligt på grund av brister i fallskyddet, det är oacceptabelt. Ingen ska behöva bli sjuk, skadas eller dö av sitt arbete, säger Anna Nordenmark, sektionschef på Arbetsmiljöverket i pressmeddelandet.

De senaste åren har kampen mot oseriösa arbetsgivare trappats upp, med fler kontroller och oanmälda inspektioner i branscher där arbetsolyckor och regelbrott är vanliga.

Sedan några år tillbaka har Regeringen gett i uppdrag till Arbetsmiljöverket, Polismyndigheten, Skatteverket och fem andra myndigheter för att gemensamt arbeta med mot olika former av arbetslivskriminalitet. Detta har gjort genom fler kontroller och oanmälda inspektioner.
 

Dela artikeln