🕝 2 minuter
Stor kritik mot KD efter beskedet - "Det här är ett svek"
Publicerad 13 september 2022 19:23
Uppdaterad 13 september 2022 19:24

Styrande majoritet i Södertälje, MP, S, C, KD. Foto: Södertälje kommun.

Kristdemokraternas tydliggörande om att partiet helst samarbetar med de rödgröna kritiserats nu stort bland många KD-väljare i Södertälje.

– Hade jag vetat att KD i Södertälje skulle samarbeta med Socialdemokraterna hade jag definitivt inte lagt min röst på dem, säger en person som Telgenytt talat med.

Tidigare under tisdagen klargjorde Kristdemokraternas gruppledare, David Winerdahl, att man helst ser sig styra Södertälje med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet.

Beskedet om att KD inte håller samma linje som på riksnivå har upprört många som röstat på KD lokalt i Södertälje.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det en stor besvikelse bland partiets väljare i Södertälje att samarbetet med Moderaterna och Liberalerna uteblir.

– Jag och väldigt många andra i Södertälje hade absolut inte lagt vår röst på KD om vi vetat om det här i förväg, det kan jag garantera dig.

Men gruppledaren för KD i Södertälje, David Winerdal, menar att de varit tydliga med att de skulle fortsätta samarbetet med de rödgröna. Detta då man, på kommunalnivå, inte vill samarbeta med Sverigedemokraterna.

Kristdemokraternas gruppledare, David Winerdahl. Foto: Södertälje kommun.

– Hur tänker du kring att många KD-väljare i Södertälje uttrycker ett stort missnöje över ert beslut?

– Jag förstår det, å andra sidan har jag varit tydlig och sagt att någon samverkan med SD kommer det inte att bli, säger Winerdahl till Telgenytt.

Samtidigt har partiledaren för KD, Ebba Busch, samarbete på riksnivå med SD. Men KD i Södertälje vägrar samarbete med SD och därmed är det de rödgröna som KD kommer att samarbeta med. Detta är något många som röstat på KD helt har missat.

– KD har absolut inte varit tydliga. Tydliga var då, i kommunens korridorer eller? Om de nu varit så tydliga som du säger, hur kommer det sig att så många KD-väljare på allvar trott att de röstat borgerligt? Det här är ju ett skämt, säger personen till Telgenytt och fortsätter med kritiken mot KD.

Hur tror du att beslutet kan påverka partiet och dess väljare?

– Folk som röstat på KD har röstat och hoppats på ett maktskifte i Södertälje. Om de ingår ett samarbete med rödgröna idag kommer deras nuvarande politiker tappa förtroende, det är ingen snack om saken och kräver ingen raketforskning för det. Det här är ett svek rakt av och då kommer det gå betydligt sämre i nästa val. Jag önskar jag kunde ta tillbaka min röst, det här är skandal. Jag skulle aldrig rösta på de rödgröna, vilket jag i praktiken nu gjort då jag röstat på KD, säger personen till Telgenytt.

Dela artikeln