Södertälje kommun
🕝 1 minuter
Stor insats mot Södertälje - Samverkar med italiensk polis
Publicerad 8 mars 2023 22:11
Uppdaterad 8 mars 2023 22:11

Gunnar Appelgren. Foto: Shamash Oyal.

Operativa rådet, polisens särskilda organisation mot grov och organiserad brottslighet har fattat beslut om en ny insats. Insatsen ”Ragnhild” mot vapensmugglingen och den ekonomiska brottsligheten i Södertälje, rapporterar Lt.

Det eskalerade våldet i Södertälje med flera dödsskjutningar har fått Operativa rådet, som bilades år 2002, att inleda en ny, men en betydligt hårdare, insats mot Södertälje.

Operativa rådet består av representanter för landets polismyndigheter såsom Säkerhetspolisen, Skatteverket, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och Tullverket. Tillsammans har rådet fattat att rikta en stor insats mot kriminella aktörer i Södertälje.

Insatsledaren blir enligt Lt kriminalkommissarie Gunnar Appelgren, som också ledde Tore 2-insatsen för tolv år sedan i Södertälje. Den nya insatsen Ragnhild ska bland annat fokusera mot brott inom den legala och den institutionella nivån så som fuskande byggbolag, avfallsbolag och brottslighet i välfärdssektorn.

Foto: Shamash Oyal.

En insats som riktas mot flera kriminella aktörer inom polisens brottspyramid.

– Vi ska trycka pyramiden uppifrån och ner samtidigt som den ordinarie polisverksamheten inom ramen för Tore 3, trycker underifrån och upp, säger Gunnar Appelgren till Länstidningen, som nyligen var i Italien för att ta lärdom om deras arbete med brottsligheten.

Insatsen innebär även ett samarbeta med antimaffiapolisen i Italien, och Ragnhildsinsats ska ingå i en styrgrupp inom antimaffiaarbetet som enligt Lt leds av italiensk polis inom ramen för Europol. I insatsen deltar även polis från Belgien, Frankrike, Holland, Spanien och Tyskland.

– Vi kommer att ha ett antal ärenden som ska köras ihop med dem. Vi kommer även rekrytera hit ekobrottsspecialister, finansiella utredare, operativa analytiker och vi kommer att följa en hel del pengar som går ut i Europa, säger Gunnar Appelgren till tidningen.

Enligt Lt har inledande samtal om samarbetet redan förts med kommunstyrelseordförandena, stadsdirektörerna och de lokala polischeferna

Läs även – Han knäckte gängen i Södertälje – Nu tar han nya tag

Dela artikeln