Uppdaterad 30 mars 2023 16:00
I Södertälje finns flera områden som klassas som ”riskområden”. Foto: Alexander Isa
Nu Regeringen har avsatt 500 miljoner kronor för en nationell folkräkning i syfte att hitta personer som befinner sig illegalt i landet. En folkräkning som välkomnas av kommunstyrelsens ordförande, Boel Godner (S).
– Jag tycker att det är bra med en folkräkning. Det är nånting som vi i Södertälje har drivit i många år, för att skapa ordning och reda i folkbokföringen och att människor inte ska utnyttjas i en svart bostadsmarknad, säger Godner (S) till Sveriges Radio.
Den senaste folkräkningen skedde för över 30 år sedan, år 1990, där SCB skickade ut blanketter till hushållen som svarade på vilka som bodde där. Nu har Skatteverket fått i uppdrag, som ingår i Tidö-avtalet, att presentera en lägesbild över vilka som befinner sig i landet samt lämna förslag om ytterligare verktyg för att få ordning på folkbokföringen.
– På grund av en ansvarslös migrationspolitik i decennier har vi tappat kontrollen över hur många och vilka som bor i vårt land, säger partiledaren Jimmie Åkesson (SD) under en pressträff, som ser en folkräkning som ett sätt att hitta personer som befinner sig illegalt i landet.
Enligt Åkersson kommer kontrollerna ske i ”riskområden”, bland annat genom att knacka dörr, men framför att det är upp till myndigheterna att avgöra tillvägagångsättet.