🕝 2 minuter
Stökigt när Järnabon brände koranen i Stockholm
Publicerad 28 juni 2023 18:03
Uppdaterad 28 juni 2023 19:05

Foton: Streetphotobysd

Arrangören från Järna, Salwan Momika, har blivit anmäld för hets mot folkgrupp efter att ha bränt en koran under en demonstration i Stockholm. Nu fördömer Turkiet händelsen stark och menar att det är en oacceptabel handling.

Salwan Momika från Järna är från Irak utförde demonstration med syfte att rikta kritik mot islam. I en intervju med TT uttryckte Momika att de planerade att bränna en Koran sade: ”Vakna Sverige. Det här är demokrati. Den är i fara om de säger att vi inte får göra så här.”

Momika rev sidor ur koranen, lade bacon på den och slutligen brände den. Under demonstrationen grep polisen en person som försökte kasta sten, men stoppades innan han hann utföra handlingen. Vid ett senare tillfälle återkom samma man för att kasta sten igen och denna gång lyckades han kasta stenen. Han greps snabbt därefter och är nu misstänkt för försök till misshandel.

På grund av att Järnabon brände koranen bröt han därmed mot eldningsförbudet. Polisen meddelade senare att de hade upprättat en anmälan mot honom för hets mot folkgrupp, eftersom Koranen brändes på platsen utanför en moské och även för överträdelse av eldningsförbudet.

Turkiet fördömer aktionen i Stockholm.

Både Turkiets justitieminister Yılmaz Tunç och utrikesminister Hakan Fidan har reagerat kraftfullt på händelsen.

”Jag fördömer den avskyvärda handlingen i Sverige mot vår heliga bok, den heliga koranen. Det är oacceptabelt att tillåta dessa aktioner och hänvisa till yttrandefriheten. Att tolerera sådana fruktansvärda handlingar är att vara medskyldig”, skriver Turkiets utrikesminister, Hakan Fidan på Twitter.

Salwan Momika till höger. Foto: Streetphotobysd

En man greps efter att ha kastat sten mot arrangören. Foto: Streetphotobysd

Dela artikeln