🕝 3 minuter
Stjärnan kvar i förvar – Juliana Jendo: "När ska jag få åka hem?"
Publicerad 25 oktober 2024 08:00
Uppdaterad 25 oktober 2024 08:00
Bild: Kriminalvården

Världsstjärnan Juliana Jendo, som frihetsberövades innan sitt uppträdande i Södertälje, sitter nu, drygt en vecka senare, fortfarande i förvar. En ny intervju med hennes förvarsombud ger en inblick i det fortsatta rättsfallet.

- Hon är i ett helt chocktillstånd. Hon har verkligen inte varit med om något liknande, säger advokaten Ninib Haffo till Telgenytt.

Enligt migrationsjuristen Karin Törnell och advokaten Ninib Haffo var frihetsberövandet av Juliana Jendo, 67, både oväntat och ogrundat. Trots en planerad flygresa tillbaka till USA den 22 oktober fick Jendo inte lämna landet. I skrivande stund sitter Jendo fortfarande i förvar – i väntan på att få resa hem till USA.

Händelsen har sitt ursprung i förra lördagen, när Juliana Jendo skulle uppträda i Södertälje. Vad hon inte visste var att ett arbetstillstånd krävdes för att få uppträda, ett tillstånd som hon saknade. När polisen uppmärksammade evenemanget på sociala medier, fattade de beslut om att omhänderta världsstjärnan och påbörja en process för att utvisa henne ur landet.

Världsartisten Juliana Jendo. Bild: Skärmdump, Instagram

Till Telgenytt förklarade Törnell att stjärnan inte hade fått den information om att det krävdes något tillstånd för hennes del, vilket ledde till att ett beslut fattades om både avvisning och förvar. Beslutet motiverades med risken att Jendo skulle kunna undvika utvisningsprocessen och inte lämna Sverige.

Ombuden anser dock att det inte finns någon grund för denna bedömning, eftersom Jendo har ett fast hem och ett ordnat liv i USA.

- Hon åkte till Sverige för ett kort besök, men de anser att det fortfarande finns en risk för att hon ska stanna kvar i Sverige och inte följa beslutet, säger Karin Törnell och berättar att världsstjärnans enda intention, från allra första början, har varit att återvända hem till USA.
- Juliana har hela sitt liv och hem i USA och vill återvända dit så snart som möjligt. Det vi kan säga är att vi verkligen inte håller med bedömningen som har gjorts.

Ombuden överklagade det första förvarsbeslutet och hoppades på ett snabbt beslut från domstolen, men ett nytt beslut togs vilket innebar att det första beslutet om förhör upphörde gälla innan domstolen hann pröva överklagandet.

- Det överklagandet hann inte prövas innan man fattade ett nytt förvarsbeslut, men nu har vi överklagat det nya förvarsbeslutet, säger migrationsjuristen Karin Törnell.

När tror du att myndigheten kan verkställa hennes beslut och frige henne?

– Det är det Juliana Jendo undrar mest: "När ska jag få åka hem?"

– Det är jättesvårt att säga, för det här fallet är ju så speciellt i och med att det är en amerikansk medborgare. Jag menar, när någon är förvarstagen har man ofta att göra med ett land som inte vill ta emot personen, eller personen inte vill samarbeta för att åka till det landet. I det här fallet är det hennes hemland som hon vill till, och hon vill göra allt för att kunna återvända dit. Mot den bakgrunden tycker jag inte att det borde behöva ta så lång tid. Jag hoppas inte det, säger migrationsjuristen Karin Törnell.

Dela artikeln