🕝 2 minuter
Statsministern jämför våldet i Södertälje med London
Publicerad 20 december 2022 16:01
Uppdaterad 20 december 2022 16:01

Skärmdump. Regeringen.

På tisdagsmorgonen presenterade den nya regeringen ”Tidöavtalet” som ska bekämpa och förebygga brott i hela landet. – Nu är det dags att gå från ord till handling, säger statsministerns Ulf Kristersson under pressträffen.

Tidöavtalet är regeringens gemensamma projekt för kraftfullt bekämpa den grova brottsligheten och beskrivs som den största offensiven mot organiserade brottsligheten i modern tid.

Straffreduktionen för de som är över 18 år ska tas bort, dubbla straff för gängkriminella och ett förslag om ett system med anonyma vittnen för att bryta tystnadskulturen. Det är några av förslagen som regeringen presenterade på tisdagsmorgonen.

– Farliga människor och våldsverkare i samhället ska få klart för sig att det kommer vara riktigt besvärligt att vara kriminell i det Sverige som vi nu styr, säger Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare.

Ett annat förslag är att införa visitationszoner för att stoppa våldet i landet. Utredare har fått som uppgift att lämna förslag, som ska redovisas 22 januari 2024, på hur ett system med tidsbegränsade och geografiskt avgränsade visitationszoner kan införas i Sverige. 

Totalt har regeringen arbetat i nio veckor med trygghetspaketet för att stoppa den grova organiserade brottsligheten i landet. Hittills i år har det inträffat 378 skjutningar och 104 har skadas.

– Och det bara fortsätter, ingenting talar för att det här kommer att vända. Det här kommer att fortsätta tills vi vänder den här utvecklingen, säger statsministern Ulf Kristersson.

I Södertälje har totalt sju personer mördats under året.

Statsminstern jämför dödskjutningarna i Södertälje med Storbritanniens huvudstad.

– Vi har 60 döda i skjutvapenvåld hittills i år. Vi har lika många döda i skjutvapenvåldet i Södertälje som hela London, det säger nånting om dimensionen på hela det här problemet, säger Kristersson.

Men även förebyggande instats presenteras i led med det långsiktiga arbetet. Ett av dem är att man vill införa lagstadgat ansvar för brottsförebyggande arbete till alla kommuner. Redan på torsdag ska en proposition beslutas. 

Ett av de förebyggande insatserna är att ingripa mot unga som faller ner i brottsligheten – insatser mot barn utan vårdnadshavarnas samtycke. Idag kan socialtjänsten besluta om öppna insatser till barn som fyllt 15, den åldersgränsen vill regeringen sänka till 12 år. 

– Vi har länge talat vikten av att kunna gripa in tidigare och tydligare, säger Liberalernas partiledare Johan Pehrson.

Ulf Kristersson avslutade pressträffen med sända ett besked till de som är oroliga för brott och de som begår brott.

– Nu börjar bokstavligt talt paradigmskiftet. Det här är steg för steg en förändring av svensk politik mot den grovt organiserad brottslighet och vi kommer inte ge oss, säger statsministern Ulf Kristersson.

Läs även: – Tretton skjutningar i år – Sju med dödlig utgång

Dela artikeln