Debatt
🕝 1 minuter
"Starta ett Sportotek för att fler ska kunna idrotta"
Publicerad 4 maj 2023 10:00
Uppdaterad 1 maj 2024 15:16
Detta är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Metin Hawsho, gruppledare Liberalerna Södertälje

Idrotten är en viktig arena för att mötas, integreras och förbättrar folkhälsan.

Idrotten är internationell, river hinder och bygger broar mellan människor. Dessutom är idrotten bra för mångfalden och en bra väg in i svenska samhället. Den är bra för välmåendet och är socialt stärkande. Även studieresultaten förbättras genom aktivt idrottande. Det är i barndomen man lägger grunden för idrottande för att kunna vara aktiv även i vuxen ålder.

Genom idrotten kan Södertäljeborna samlas oavsett bakgrund.

I kommuner som Tyresö, Järfälla, Botkyrka med flera där sportotek har etablerats finns det många positiva erfarenheter.

”I samarbete med enskilda, föreningar och näringslivet”

Tyvärr har inte alla råd med resor, utrustning och avgifter. Speciellt kännbart blir det för barnfamiljer under ekonomisk dåliga tider. Därför är det bra om kommunen i samarbete med enskilda, föreningar och näringslivet startar ett sportotek.

I Södertälje med många barnfamiljer som har dålig ekonomi skulle sportotek fylla en viktig funktion. Den fungerar som ett bibliotek men istället lånas idrottsutrustning ut. Allt från skridskor, fotbollsskor, racketar till ridstövlar. Att etablera Sportotek i kommunen är bra både för hälsan och miljön.

Liberalernas förslag till beslut:
Uppdra till kultur- och fritidsnämnden och kommundelarna att utreda förutsättningarna för ett samarbete med föreningar, organisationer och näringsliv att starta ett sportotek i Södertälje kommun.

Metin Hawsho,
gruppledare Liberalerna Södertälje

Dela artikeln