🕝 1 minuter
Stå upp för vapenexportförbudet Sverige!
Publicerad 8 mars 2022 01:00
Uppdaterad 8 mars 2022 01:00

 Foto/Bild: Christopher Mendoza/Wikipedia – Staffan Norberg (V).

I Sverige finns en ovanligt god moral i att inte tillåta vapenexport till länder i krig. En bra inställning.

Men nu har alla partier (utom Vänsterpartiet fram till förra veckan ) ändå beslutat att tillåta leveranser av militära vapen och krigsmaterial till Ukraina. 

”Neutralitet som gjort att Sverige sluppit krig i så många år”

Att snarare erbjuda skydd, sjukvård och humanitär hjälp borde vara Sveriges goda bidrag i dagens militära konflikt – inte bidra med pansarrobotar och militär insats i det akuta krig som nu sker.

Den svenska principen om ”alliansfrihet i fred och neutralitet i krig” har historiskt tjänat vårt land bra och skyddat Sverige. Nu kastas denna princip överbord och ropen om Natoanslutning ökar.

”Hotar vår egen fred”

Mitt parti, Vänsterpartiet, är det enda parti som tycks hålla huvudet någorlunda kallt och följa den principen, men till och med försvarsminister Peter Hultkvist verkar nu lockas av den krigshets som på nytt breder ut sig i Europa. T o m Tyskland skickar nu krigsvapen trots landets tragiska erfarenheter av krig i Europa.

Jag hoppas att mitt parti i det längsta vågar hålla fast vid den princip om alliansfrihet och neutralitet som gjort att Sverige sluppit krig i så många år.

”Ryssland är en auktoritär, diktatorisk, militärt stark stat, men fortfarande en väldigt mäktig granne”

Att vara musen som röt må kännas bra men Sverige borde, liksom Putin, begripa att primitivt dödande inte löser något. Det bara eskalerar konflikten och hotar vår egen fred.

Att avstå export av svenska pansarvärnsrobotar mitt i pågående krig vore klokt, men stöd då stället sjukvård och civila insatser som vi dokumenterat bra på i Sverige och vår region.

Humanitära behov lär bli allt större när kriget nu tragiskt eskalerar. Europa bör istället förbjuda import av gas, olja och kol, då gör vi dessutom en insats för miljön och sätter mer press på den ryska regimen. 


Staffan Norberg (V)

Ledamot i Regionfullmäktige i Region Stockholm och f d kommunalråd i Södertälje 

Dela artikeln