Krönika
🕝 5 minuter
Daniel Hansson: "SSK vs Småland - Hårt arbete lönar sig"
Publicerad 19 november 2023 15:57
Uppdaterad 1 maj 2024 16:57
Detta är en kommenterande text. Analyserna och åsikterna i artikeln är skribentens egna.

SSK mötte Västervik i omgång 15 av Hockeyallsvenskan Foto: Daniel Hansson

Den här veckan bestod av tre matcher för SSK. I första matchen var man ute efter revansch på Västervik när de gästade Scaniarinken. I en ganska trist tillställning inför drygt 2700 åskådare tog hemmalaget sin 2:a raka seger. Något man inte mäktat med tidigare på säsongen.

SSK satte tidigt an tonen och gjorde halvannan minut in i första perioden 1-0 via Emil Alba. Hemmalaget släppte sedan aldrig taget om matchen. Slutresultatet skrevs till 4-1 och Alba gjorde ytterligare ett mål i matchen. Med sammanlagt sju mål är han för närvarande lagets tredje bästa målskytt.

Är inte den som vanligtvis betygsätter enskilda spelare, det får andra roa sig med. Alba och Engsund förtjänar ändå ett omnämnande. De har varit två ljusglimtar i ett kollektiv som inte nått den nivån de bör vara på. Engsund är alltid nyttig för laget och i alla delar av spelet.

Dock hade nog få väntat sig att han skulle vara en av lagets bästa målskyttar efter 15 omgångar. Efter mötena med Tingsryd fredag och lördag har nu Engsund gjort 8 mål, ett mindre än Marcus Eriksson. Centern med #33 på ryggen kan spela i vilken omgivning som helst, oavsett gör han ett gediget jobb över hela isen. Tillsammans med Alba är han en av få spelare i laget som visat hög lägsta nivå.

I onsdagens match mot Västervik fick nämnda duon första gången den här säsongen spela i samma formation. Ett lyckat drag av coacherna då deras lina låg bakom två av målen när man tog 3 poäng mot Västervik.

Målvaktskris eller överdriven kritik?

Målvakterna Tomas Sholl och Claes Endre har blandat och gett hittills under säsongen. Tycker ändå man bör vara sansad när det gäller kritik om målvaktsspelet. Sholl har stått flest matcher, visst har det slunkit in ett par till synes billiga mål. 2:a insläppta mot Tingsryd i fredags ska han ta alla dagar i veckan men det vet han själv om också. Ser man sedan till helheten gör han några avgörande räddningar där TAIF mycket väl hade kunnat avgöra matchen. Segern (3-4) blev till slut SSK:s då de tog extrapoängen i overtime.

Målvakten med påbrå från Danmark och USA har hållit nollan i tre av de matcher han stått. Gemensam nämnare i de matcherna har varit att hela laget varit mer tajta och disciplinerade i försvarsspelet. Det går allt som oftast hand i hand med hur målvakten lyckas freda målet, det blir enklare avslut från motståndarna att hantera.

Filiph Engsund, Emil Alba och Tomas Sholl Foto: Shamash Oyal/Daniel Hansson

Claes Endre har vaktat målet betydligt färre gånger än Sholl. När det var dags för SSK att möta Tingsryd för andra gången på mindre än ett dygn fick han chansen. Endre var nära att hålla nollan men fick till slut kapitulera med mindre än två minuter kvar av tredje perioden. Ett väldigt bra avslut av målskytten för Tingsryd men SSKmålvakten gav annars ett stabilt intryck.

Endre stod för ett par bra ingripanden i andra perioden när hemmalaget tryckte på för kvittering. På grund av det och i kombination av ett disciplinerat försvarsspel över hela isen hade han inte sin jobbigaste kväll mellan stolparna. 1-3 blev slutresultatet i en match som SSK hade hyfsad kontroll på i 60 minuter. Sammanfattningsvis – bra defensivt jobb, bättre förutsättningar för målvakten att rädda puckarna.

Ett dominant spelgeni

Om Alba och Engsund gjort stabila säsonger hittills är ändå den klarast lysande stjärnan på SSK-himlen en 38 år ung Marcus Eriksson. När han är på spelhumör visar han upp kvalitéer som skulle spetsa till offensiven i vilket hockeyallsvenskt lag som helst.

Eriksson ligger i skrivande stund tvåa i hockeyallsvenskans poängliga med 24 poäng (9+15). Med samma poäng men ett mål mindre än ettan och 17 matcher spelade snittar Marcus just nu 1,4 poäng/match. Det skulle resultera i 73 poäng när 52 omgångar är spelade om han fortästter med samma poängsnitt.

Macke är helt klart en erkänt skicklig spelare i ligan och har i många säsonger varit en nyckelspelare i Vita Hästen. Som SSK:are har det största fokuset varit på Sportklubben genom åren. När nu Eriksson anslutit till Södertälje har det verkligen gått upp för en vilket spelgeni han är. Hur många assist han kommer göra säsongen 2023-24 är egentligen beroende på vad mottagaren av hans passningar kommer gör med pucken.

Hans precisa passningar träffar allt som oftast ”bladet” hos sina lagkamrater. Han har sådan kontroll med klubba och puck, har inte sett många spelare där flippassningar ser så enkla ut. En puckviritios ut över det vanliga. Att han aldrig spelat högre upp i seriesystemet är faktiskt lite anmärkningsvärt.

Marcus Eriksson gör succe i SSK. Ligger tvåa i poängligan i HA Foto: Shamash Oyal

Tuffare matcher väntar

De tre matcherna den här veckan har inte bjudit på något skönspel, det har varit mycket kamp och fokus på försvarsspel som präglat matcherna. Det har synts tydligt vad SSK jobbade med under landslagsuppehållet. Gruppen har bestämt sig – i alla fall om man ser till hur de tre senaste mötena med Västervik och Tingsryd x 2 har sett ut. Spelarna har varit mer ödmjuka och inte lika naiva som i andra matcher, spelat rakare och enklare.

Något som undertecknad varit kritisk till i inledningen av serien är att SSK ofta fastnat i motståndarnas press i defensiv zon. Istället för att göra det enkelt, slå den raka och snabba förstapassen, chippa ut pucken ur zon, slå sarg ut i trängda situationer. Då har det istället blivit att man har vänt inåt sargen och fastnat, samtidigt som det inte funnits något direkt understöd från lagkamrat. Det har blivit stressat på gränsen till panik och motståndarna har kunnat låsa fast pucken och fått till långa anfall.

I de senaste tre matcherna mot smålandslagen har det synts en förbättring, speciellt i lördagsmatchen i Tingsryd. Där spelade SSK sig väldigt bra ur egen zon och undvek då ofta att fastna i hemmalagets offensiva press.

Istället för att puckförande spelare hamnande i tidsnöd så fanns där hela tiden ett spelalternativ på grund av bra rörelse och närvaro. Spelarna gav varandra understöd istället för att lämna över problemet till någon annan. Då blir det mycket enklare att spela hockey, en positiv utveckling att ta med sig till nästa vecka då svårighetsgraden stegrar ytterligare. SSK går in i en ny vecka med 8 av 9 inspelade poäng och fyra raka segrar.

Med all respekt för vad det innebär att möta Västervik och Tingsryd så är de inte Brynäs, Djurgården eller Västerås, tre lag som i grunden har mer djup och spets.

Kan SSK fortsätta på inslagen väg med tålamod och noggrannhet, ha blåstället på i sextio minuter kommer laget från kringelstaden att lugga de här motståndarna på poäng också.

Det finns bara en väg – det är framåt

Tack för ordet

Dela artikeln