SSK tappade alla poängen efter en svag tredje period
Publicerad 14 oktober 2023 23:24
Uppdaterad 31 oktober 2023 12:40

SSK mötte Djurgården för första gången den här säsongen. Foto: Shamash Oyal

Säsongens första länsderby spelades ikväll då Djurgården tog emot SSK på Hovet i Stockholm. Ett möte mellan två lag som fortfarande har en del att bevisa i årets serie, SSK kom dock från en väldigt stabil seger i sin senaste match innan kvällens drabbning. Djurgården har haft det ännu tuffare den senaste tiden, tre raka förluster och de hade endast mäktat med att producera ett mål på de matcherna.

– Jag tycker man börjar se en skillnad i spel redan andra halvan mot Kalmar. Jag tycker man ser ett rakare enklare spel men nu gäller det att vi klarar av att ligga på den nivån och spela vårt spel i stort sett varje match för att ge oss chansen att vinna. Det går inte att fuska och börja tumma på detaljer utan det är 100% som gäller varje match, sade huvudtränare Magnus Bogren inför matchen i en intervju på SSK:s hemsida.

Specialteams har varit lite i fokus inför att de här två lagen skulle drabba samman, SSK med svag statistik i boxlay, där siffrorna inför matchen visade att SSK var sämst i klassen med 56,25 %. Djurgården i sin tur hade inte gjort något mål i powerplay under sina tidigare 6 matcher. Läge för att specialteams skulle kunna bli avgörande för något av lagen.

(Annonslänk)

SSK:s viktiga back Albin Carlsson var efter 4 matchers skadefrånvaro tillbaka i laget och bildade backpar med Veeti Vainio istället för Henrik Malmström som då blev sjunde-back för kvällen. I övrigt ställde man upp med samma lag som man gjorde senast i segern över Nybro.

Första perioden började avvaktande, mycket ”dump”, inget av lagen ville bjuda motståndarna på något. Via två powerplay fick Djurgården ett litet momentum i matchen, hemmalaget hamnade dock mest på utsidan och skapade inte speciellt farliga målchanser. Första tredjedelen var stundtals en hafsig historia med passningar som inte riktigt hittade rätt adress.

När drygt fem minuter återstod tog SSK ledningen, bortalaget stack upp in en omställning. Kedjan med Filiph Engsund, Linus Videll och Sebastian Dyk stod för målet, efter en kontrollerad ingång i offensiv zon fick Videll pucken och efter elegant förarbete och en läcker passning av nämnde Videll kunde Filiph Engsund få in pucken bakom hemmamålvakten Viktor Andrén.

Engsund gjorde ikväll sitt tredje mål för säsongen och är hyfsat nöjd med vad han uträttat så här långt in på säsongen.

-Jag tycker att min inledning av serien har varit helt okej. Målen är såklart kul att de kommer men det finns alltid grejer att förbättra och fortsätta träna på.

Men självklart var Engsund besviken efter hur matchen utvecklade sig:

-Jag tycker att vi slutar spela med pucken och och ger bort chanser. Vi måste kunna vara starkare med puck och spela vårt spel över alla tre perioderna.

Du är besviken nu, går det ändå att se något att spinna vidare på till nästa match?

-Jag tycker att vi spelar bra och kan ta med oss de två första perioderna, tycker vi för spelet bra då.

Två minuter in i mittenakten tog SSK ledningen med 2-0 efter mål av Viktor Liljegren. Glädjen blev dock kortvarig i SSKlägret, två minuter efter fick Djurgårdens lagkapten Marcus Kruger ett friläge efter ett väldigt dåligt byte av bortalaget, ställningen på resultattavlan var 1-2 efter tjugofyra spelade minuter.

När det återstod fem minuter av period två utökade SSK åter igen ledningen, Linus Videll snappade upp en sargstuds och satte kyligt 1-3 bakom Andrén.

Filiph Engsund inledde målskyttet för SSK, bilden inte från dagens match. Foto: Shamash Oyal

Djurgården kom som väntat ut efter pausen mellan 2:a och 3:e perioden och satte press på SSK direkt och bortalaget fick svårt att kontrollerat få ut pucken ur försvarszon. Hemmalaget fick fast pucken oftare och bättre, SSK hade återigen svårare att få ut pucken ur egen zon.

När tolv minuter återstod av tredje perioden fick Djurgården ett powerplay efter att SSK än en gång fastnat i försvarszon. 30 sekunder tog det innan hemmalaget gjorde sitt första mål i numerärt överläge för säsongen.

Som så många gånger i hockey gav målet ännu mer energi och 3-3 kom som ett brev på posten två minuter senare, på målvaktsretur jobbade Linus Klasen in kvitteringen. Hemmalaget ägde stora delar av tredje perioden och när de även tog ledningen kändes det inte helt ologiskt. SSK blev för passiva och var tvåa på puckarna, mindre i närkamperna. Djurgården vann tredje perioden med 3-0 och matchen med sammanlagt 4-3.

Magnus Bogren om vad som gick fel:

-Har inget jättebra svar på det nu, men vi visste att de skulle komma ut hårt i tredje men vi blir stressade och förlorar för mycket kamper.

SSK har fortfarande problem med helheten, en tvåmålsledning inför sista perioden ska laget kunna hantera på ett bättre sätt att, kunna spela enklare och gå för kontring när Djurgården öppnade upp sig när de behövde ösa på framåt.

-Vi behöver få mer kontinuitet från match till match. Idag har vi bra koll på det i två perioder, just nu är man mest sjukt besviken, säger Bogren fortsättningsvis till Telgenytt.

DIF-seger får nog anses som rättvis även om SSK i två perioder hade jobbat sig till poäng att ta med sig hem.