🕝 1 minuter
Specialistgrupp ska vända våg av välfärdsbrott i Södertälje
Publicerad 28 april 2021 02:00
Uppdaterad 28 april 2021 02:00

Påstådda skilsmässor, felaktiga arbetstillstånd och oriktig folkbokföring. Södertälje är den kommun i Stockholms län där det begås flest brott mot välfärdssystemet per capita. En grupp ska nu bryta trenden där enorma summor hamnar i felaktiga händer.

Sedan i februari arbetar en grupp vid Stockholmspolisens bedrägerienhet strategiskt med brott mot välfärdssystemen. Efter en genomgång av vilka kommuner i regionen som stack ut gällande välfärdsbrott per capita så blev svaret Södertälje.

I nuläget arbetar gruppen, som nu ingår i Tore 3 vilket är den långsiktiga satsningen mot grov organiserad brottslighet i Södertälje, med cirka 100 förundersökningar gällande brott mot välfärdssystemet i Södertälje. Drygt 30 av dessa är utlagda på utredare. Många av utredningarna rör brott mot A-kassan, försäkringskassan, CSN eller studiefrämjandet. Brottslighet mot assistansersättningen fortsätter också, där de kriminella på kort tid gör stora ekonomiska vinster på sina upplägg som går ut på att överdriva assistansbehovet, utföra mindre assistans än vad man begärt ersättning för, alternativt inte utföra någon assistans över huvud taget.

– Syftet är inte enbart att bryta brottstrenden i kommunen utan att vi också ska vara brottsförebyggande och förändra beteenden, säger Per Wedsmark, förundersökningsledare vid välfärdsbrottsgruppen.

Nyligen dömdes en kvinna till fängelse i ett år och tre månader för grovt brott mot bidragsbrottslagen och stöld. Ett ärende som utretts av välfärdsbrottsgruppen.

Polispodden Stockholm om välfärdsbrottslighet

I Polispodden Stockholm om välfärdsbrott pratar Max Åkerwall, polischef i Södertälje, och Anna Flink, säkerhetschef Södertälje kommun, mer om det gemensamma arbetet för att motverka välfärdsbrott.

– När vi plötsligt pratar med varandra, delar lägesbild så kan vi göra gemenamma strategiska prioriteringar vilket ger effekter. En del handlar såklart om att få de här personerna lagförda, men det handlar också om att minska framtida utbetalningar och inte minst att vara transparenta med det arbete vi gör i ett brottsförebyggande perspektiv, säger Max Åkerwall.

Anna Flink tror att många kommunala verksamheter är lite oroliga för att ta kontakt med polisen, men hon menar att det är helt i onödan.

– Vi är ett exempel på att ett plus ett blir tre, jag kan varmt rekommendera andra kommuner att identifiera avvikelser och kontakta polisen, säger Anna Flink.

Hör hela podden om välfärdsbrott. Du får bland annat höra om vilka som är de vanligaste välfärdsbrotten i Södertälje, konkreta exempel på hur ett välvärdsbrottsupplägg ser ut och vad som krävs för att brotten ska kunna bekämpas.

Dela artikeln