Uppdaterad 8 september 2024 14:00
En ny rapport från visar att ungdomarna i Södertälje mår bättre psykiskt än under pandemiåren, men samtidigt ökar användningen av e-cigaretter och problemen med spel om pengar.
Stockholmsenkäten 2024 ger en inblick i hur ungdomarna i Södertälje ser på sin hälsa och sina levnadsvanor. Med 925 deltagande elever från årskurs 9 och gymnasiets årskurs 2, visar resultaten en förbättrad psykisk hälsa jämfört med tidigare år. De flesta ungdomar uppger att de mår bra och känner glädje i livet, även om flickor i något större utsträckning än pojkar rapporterar ett sämre psykiskt mående.
- Undersökningen är viktigt för oss eftersom vi får en uppfattning om hur olika beteenden förändras över tid och ger oss värdefulla insikter i hur vi kan utveckla vårt arbete, men även för att se om det finns behov av förstärkta insatser i det förebyggande arbetet inom vissa områden, säger Ingela Hamlin, utbildningsdirektör, Södertälje kommun.
Ett positivt resultat från enkäten är att alkoholkonsumtionen fortsätter att minska bland ungdomarna. Även användningen av traditionella tobaksprodukter har sjunkit, men samtidigt ökar användningen av e-cigaretter och vitt snus, framförallt bland pojkar i gymnasiets årskurs 2. Där uppger en fjärdedel att de använder vitt snus.
- Det är positivt att vi ser en fortsatt nedåtgång i användandet av alkohol och tobaksprodukter bland ungdomar. Användandet av narkotika är fortsatt på samma nivå som tidigare års undersökning vilket också kan anses vara positivt med tanke på den senaste tidens utveckling i samhället med ökad organiserad brottslighet och narkotikaförsäljning säger Annika Rådström, socialdirektör, Södertälje kommun.
Dock har spel om pengar också blivit ett växande problem, särskilt bland flickor i gymnasiets årskurs 2. Allt fler uppger att de har problem med sitt spelande, något som oroar.
När det gäller trygghet visar enkäten att antalet elever som utsatts för allvarliga brott som hot eller misshandel ligger kvar på ungefär samma nivå som tidigare år. Dock har den upplevda otryggheten i bostadsområden ökat något, vilket tyder på att fler ungdomar känner sig osäkra i sin närmiljö.
Dessa resultat är viktiga för Södertälje kommuns fortsatta arbete med att förbättra unga invånares hälsa och trygghet, och kommer att ligga till grund för insatser inom skola, socialtjänst och fritidsverksamhet.