🕝 2 minuter
Södertäljes största kulturfestival är tillbaka
Publicerad 14 juni 2024 08:00
Uppdaterad 14 juni 2024 08:00
Flera ikoner, däribland stjärnan Kennedy Bakircioglü, var på plats under Hubo-festivalen 2023. Foto: Caroline Envia Khamo

Södertäljes största kulturfestival, HuboTelge, återvänder med start imorgon, med ännu fler lokala aktörer och aktiviteter för hela familjen.

Festivalen strävar efter att bli hela Södertäljes kulturfestival och lockar dessutom deltagare från områden utanför Södertälje, såsom Botkyrka och Hallonbergen/Tensta. Festivalen kombinerar kulturer, konstformer och samhällsnyttiga inslag för att främja gemenskap och kärlek i Södertälje.

- Vi älskar vår hemstad och vi har mycket att vara stolta över i Södertälje. Efter alla svarta rubriker behöver vi mer än någonsin påminnas om det. Vi, liksom våra barn behöver få vara stolta Södertäljebor samtidigt som vi kan vara stolta över vår unika historia- och kultur. Det gör oss starka både som individer och som samhällsmedborgare, säger Sargon Kerimo, en av initiativtagarna till festivalen.

HuboTelge, som debuterade sommaren 2023, blev en stor succé med flera tusen besökare och deltagande lokala föreningar. I år är festivalen tillbaka på Bårsta IP den 15–16 juni, och erbjuder två dagar fyllda med kulturaktiviteter som scenframträdanden, livemusik, dansuppvisningar och utställningar.

Nytt för i år är att Assyriska föreningen i Södertälje har tagit över ansvaret för planering och genomförande av festivalen.

- Vi har få mötesplatser där föreningslivet träffas över konst- och kulturformer. Genom HuboTelge festivalen, vill vi skapa nya mångkulturella mötesplatser, som tillsammans med samhällsnyttiga verksamheter, är det Södertälje vi känner. HuboTelge festivalen är den brobyggare vi har saknat och behöver mer av i Södertälje. Det är när vi möts på riktigt som vår kunskap om varandras kulturer ökar och fördomar minskar, säger Sonya Aho, ordförande i Assyriska föreningen i Södertälje.

Festivalen fokuserar särskilt på barn och unga, med halva området avsatt som lekplats och en fotbollsturnering arrangerad av Assyriska FF. En marknadsplats ger föreningar möjlighet att visa upp sin verksamhet och erbjuda prova-på-aktiviteter. Dessutom kommer ett mobilt kulturarvsmuseum att presentera assyriska uppfinningar genom historien.

Dela artikeln