Uppdaterad 15 april 2025 13:28

Häktade personer hålls inlåsta upp till 23 timmar per dygn i polisarrester – utan meningsfull sysselsättning och i undermåliga lokaler. Södertälje är en av fyra städer där Justitieombudsmannen (JO) nu slår larm efter oanmälda inspektioner.
Justitieombudsmannen Per Lennerbrant riktar allvarlig kritik mot Polismyndighetens hantering av häktade som placeras i polisarrester – ett ansvar som enligt lag ska ligga på Kriminalvården. I ett färskt beslut konstaterar JO att förhållandena i arresterna är oacceptabla, både ur rättssäkerhets- och människorättsperspektiv.
Fyra arrester inspekterades under perioden maj till december 2024: Södertälje, Norrköping, Sundsvall och Eskilstuna. Samtliga har under perioden huserat häktade personer som inte kunnat tas emot av Kriminalvården på grund av platsbrist. Vid flera tillfällen hade personer blivit kvar i arresten i över två veckor.
I Södertälje hade häktade personer placerats i fylleceller.
Vid tidpunkten för inspektionen i Södertäljes arrest var alla häktade placerade i anhållningsceller. Personal uppgav dock i samtal att det har förekommit att häktade fått placeras i LOB-celler, då anhållningscellerna varit fullbelagda.

– Förhållandena för häktade som hålls i polisarrester är helt oacceptabla. Inspektionerna visar att de häktade måste vistas ensamma i sina celler under stora delar av dygnet, med bristfälliga fysiska förhållanden och utan meningsfulla aktiviteter, säger JO Per Lennerbrant.
I Södertälje noterades samma brister som på de övriga orterna. De häktade saknar ofta tillgång till toalett i cellen, mediciner delas ut av personal utan medicinsk utbildning, och flera lokaler är enligt polisen själva i dåligt skick. Det förekom även att tillnyktringsceller användes för häktade, där enda inredningen var en madrass.
Inspektionerna ingick i JO:s arbete under den så kallade Opcat-verksamheten, vars syfte är att förebygga tortyr eller annan omänsklig behandling av frihetsberövade personer.
Rapporten visar också att vissa intagna har blivit visiterade av personal av motsatt kön trots att de varit nakna – något som JO menar kan vara både kränkande och rättsosäkert. I Eskilstuna noterades särskilt smutsiga rastgårdar samt en fysisk cellutformning som ökar risken för självmord.
JO understryker att det är Kriminalvårdens ansvar att ta emot häktade utan dröjsmål – och att polisarrester aldrig ska utgöra en långvarig lösning.
Kritiken är inte ny. JO har vid upprepade tillfällen tidigare varnat för de rättsliga och humanitära riskerna med att häktade hålls i polisarrester i brist på häktesplatser. Beslutet aktualiserar därmed ett växande strukturellt problem inom svensk kriminalvård och polisverksamhet – ett problem som Södertälje nu också är en del av.