Nykvarns kommun, Södertälje kommun
🕝 3 minuter
Södertäljes Elias Thidell svensk dubbelmästare i olympiskt lerduveskytte
Publicerad 10 juli 2024 21:00
Uppdaterad 10 juli 2024 21:30
Foto: Alexander Isa

För cirka två år sedan upptäcktes Elias Thidell, som knappt visste något om lerduveskytte, av olympiske silvermedaljören Håkan Dahlby. I helgen blev Thidell svensk dubbelmästare i olympiskt lerduveskytte.

Förra helgen gick startskottet för årets Svenska Mästerskap i Olympisk Trap (lerduveskytte) i Hagfors utanför Karlstad. På förstaplatsen i denna tävling kom Södertäljes egna 32-årige Elias Thidell, som kammade hem guldet.

Elias Thidell och olympiske silvermedaljören Håkan Dahlby. Foto: Privat

Olympisk trap är en utmanande olympisk skyttesportgren som skjuts med hagelvapen och kan liknas vid formel 1 för lerduveskytte. 15 kastare fördelade på 5 stationer slungar ut en lerduva i cirka 120 km/h, som sedan måste träffas med max två skott.

Tävlingsupplägget var fördelat på två dagar, där man dag ett sköt tre stycken 25-duvors serier och dag två två stycken 25-duvors serier. De sex bästa skyttarna gick sedan vidare till en final på 50 duvor, som också sköts under dag två och då fick man endast skjuta ett skott per duva för att göra det extra svårt.

Elias Thidell svensk dubbelmästare i olympiskt lerduveskytte. Foto: Privat

- Det är extremt påfrestande mentalt och fysiskt att utföra en snabb precisionsrörelse med maximal koncentration och lugn, samtidigt som nervositeten och pulsen stiger för varje skott. Sedan ska detta repeteras på exakt samma sätt 50 gånger i en final, speciellt när det endast skiljer någon träff ner till silver. Då är alla möjliga känslopåslag förstärkta, säger Elias Thidell, till Telgenytt, efter att ha vunnit guldet, och fortsätter.

- Det är dock mycket vanligt att marginalerna är små när det kommer till elitskytte. Det gäller verkligen att vara självsäker, tänka på sin andning och sitt utförande samt hålla sig i sin bubbla, särskilt när man har med så duktiga skyttar att göra som knappt missar. Idag var helt enkelt min dag, säger Elias Thidell, till Telgenytt, efter att ha vunnit guldet.

Elias fick ställa alla sina kunskaper på prov medan han sköt sig förbi Sveriges elit under svåra förhållanden; det var varierat mörkt, blåsigt och regnigt under de två tävlingsdagarna.

Elias fick ihop 116 träffar av 125 i de inledande grundserierna och vann sedan finalen med 42 av 50 träffar mot den ukrainska före detta mästaren Oleksandr Smyk, som tog hem silver. På tredje plats kom veteranen och den mångfaldige SM-vinnaren Eje Karlsson från Göteborg.

Elias vann utöver det viktiga individuella SM-guldet även en guldmedalj i mix-SM. I mix-tävlingen skjuter en från herrklassen och en från damklassen i lag tillsammans mot andra. Elias lyckades skjuta hem guldet tillsammans med träningskamraten Valentina Hedén. Även denna gång var den erfarne mästaren Eje Karlsson tillsammans med sin partner Anna Eklund hack i häl och knep silver.

Som tradition skjuts det hål i vinnarnas huvudbonad när någon vinner SM-guld. Foto: Privat
Elias Thidell, här med sina två guldmedaljer. Foto: Privat.
Vid ett besök på banan i Nykvarn fick Telgenytt följa med under marken där Elias fyllde på med lerduvor inför dagens träning. Foto: Alexander Isa

- SM-guldet visar bara att vi gör något rätt efter allt blod, svett och tårar. Det gäller att inte tappa fokus och slappna av, då trillar man av toppen ganska fort. Ständiga, små förbättringar framåt är nyckeln, många bäckar små. Det finns inga genvägar eller marginaler i vår värld tyvärr, säger Elias avslutningsvis.

Efter SM börjar nu en uppvärmning inför Italien, dit Elias ska resa för att delta i en internationell tävling, följt av Polen och Tyskland. Sedan väntar några svenska tävlingar, men kulmen var givetvis SM i Sverige, som nu är över.

Elias tillhör till vardags Nykvarns JSK och Uppsala JSK och coachas av Håkan Dahlby, fyrfaldig olympier och silvermedaljör i OS London 2012.

Valentina Hedén, som skjuter för Nykvarn, tog silver i damklassen och guld i mix tillsammans med Elias Thidell. Foto: Privat.
Dela artikeln