Sport
🕝 1 minuter
Södertäljeprofilen invald i svensk hockeys Hall of Fame
Publicerad 8 januari 2023 06:00
Uppdaterad 8 januari 2023 01:26

Pressbild: Södertälje Sjukhus.

Svenska Ishockeyförbundet hyllar en av damhockeyns stora pionjärer. Legendaren, överläkaren och Södertäljeprofilen Åsa Elfving väljs in i svensk ishockeys Hockey Hall of Fame.

”Det är med stor glädje som Svenska Ishockeyförbundet väljer in legendaren Åsa Elfving i svensk ishockeys Hockey Hall of Fame.”, skriver förbundet om Södertäljebon och den tidigare OS-spelaren i ett pressmeddelande.

Under 90-talet var Elfving en av landets främsta hockeyspelare och var med när damishockeyn utvecklades i rasande fart i Sverige.

Under nio års tid representerade hon Svenska damlandslaget som spelare, som lagläkare under elva säsonger, Team Manager under två säsonger, samt ledamot i Svenska Ishockeyförbundets styrelse under fyra år. Totalt hann hon spela hela 83 landskamper för tre kronor och gjorde fjorton mål.

Mellan 2009 och 2018 var hon dessutom tränare i SSK:s ungdomsverksamhet. Idag är Elfving överläkare och verksamhetschef Vo Kirurgi-Ortopedi-Urologi på Södertälje sjukhus och ledamot i SSKs styrelse.

Föregående vecka, den 29 december 2022, blev Elfving invald som nummer 130 i Hockey Hall of Fame. Hon hyllas idag i samband med Sveriges premiärmatch mot USA i U18-Damlandslagets VM-turnering i Östersund Arena.

”Känner mig så hedrad! Jag har fått uppleva så mycket inom ishockeyn som spelare, tränare, ledamot i styrelser och kommittéer, läkare och inte minst som mamma till två hockeyspelande söner. När jag började spela ishockey fans inte ens seriespel för damer och inte mycket att drömma om. Det har varit fantastiskt att få vara en del av damishockeyns utveckling och se hur den fortsätter att växa i Sverige. Hockey är en verkligen ett sport för alla.”, skriver Åsa Elfving i ett inlägg på Facebook.

Dela artikeln