🕝 2 minuter
Södertäljebon Shahad kan vara Sveriges yngsta student
Publicerad 17 juni 2024 05:00
Uppdaterad 17 juni 2024 05:00
Foto: Alexander Isa

Med en extraordinär akademisk resa tar 15-åriga Shahad Al-Azazi studenten, efter att ha överkommit både åldersdiskriminering och tvivel från omgivningen.

- Jag har kunnat motbevisa både lärarna som åldersdiskriminerade mig under min gymnasietid och personerna som sa att jag inte skulle hinna ikapp de andra, säger 15 åringen till Telgenytt.

Shahad, 15 år, från Södertälje, är på väg att bli en av Sveriges yngsta studenter. Hon började på Norra Real i Stockholm men bytte till Korrespondensgymnasiet för att kunna studera i egen takt. Hon berättar att naturprogrammet gick för långsamt och blev tråkigt, och att distansstudierna gav henne friheten att lära sig snabbare. Trots att hon stött på åldersdiskriminering från lärare på gymnasiet, har Shahad lyckats prestera på högsta nivå, vilket är något som gjort henne och hennes föräldrar mycket stolta.

- Att ta studenten som 15-åring tycker jag är mycket roligt. Jag gillar att spendera min tid med att göra effektiva saker och verkligen inte att slösa bort tid i onödan. Jag gillar att lära mig nya saker hela tiden, säger Shahad och berättar i hög grad att hon ville ta studenten vid denna ålder.

15-åriga Shahad Al-Azazi. Foto: Alexander Isa

Hennes ambitioner sträcker sig långt. Efter studenten planerar hon att studera på läkarprogrammet vid Karolinska Institutet och starta en ideell organisation för högpresterande barn. Dessutom vill hon bli författare och har redan skrivit två böcker som hon söker utgivningsbolag för.

Shahads motivation har alltid varit hennes kärlek till lärande. Trots att hennes föräldrar initialt var rädda att hon inte skulle hinna ikapp sina jämnåriga, visade hon snabbt sin kapacitet genom att få toppbetyg.

- Min största motivation skulle jag säga har varit att jag alltid har älskat att lära mig nya saker och bli bättre. I början var planen egentligen inte att jag skulle hoppa över någon klass alls. Mina föräldrar var egentligen rädda att jag inte skulle kunna hinna ikapp de andra eleverna eftersom jag flyttade till Sverige vid 10-års ålder. Efter att jag fick mitt första A på ett biologiprov i sjätte klass, och dessutom som enda i klassen, kändes det så bra att jag fortsatte vilja prestera på den högsta nivån.

När hon väl fick upp farten med studierna gick det snabbt framåt.

Utan att någon riktigt lade märke till det, började det material som skulle läras ut på grundskolan att ta slut. Hon hade nu möjligheten att börja på universitetet tidigare än väntat, vilket gjorde hennes föräldrar och lärare oerhört stolta. 15-åringen passar på att rikta ett tack till en särskild mentor, Roger Edman, som var ett stort stöd genom stora delar av hennes utbildning.

- Han gjorde det möjligt för mig att hoppa upp flera klasser. Han var en jättesnäll lärare och hjälpte mig jättemycket, säger hon.

Att ta studenten vid 15 års ålder ser hon som något positivt, eftersom det ger henne möjlighet att börja på universitetet tidigare än andra. Dock innebar det att hon inte fick fira studenten med sina klasskamrater på det traditionella sättet med en gemensam utgång på krogen.

Hur firar du studenten?

- Min mamma kommer att organisera min egen studentskiva/fest, som då inte har en 18-årsgräns såklart, säger Shahad Al-Azazi och ler.

Dela artikeln