🕝 1 minuter
Södertäljebo stoppades av tullen i Malmö
Publicerad 13 april 2023 09:00
Uppdaterad 13 april 2023 10:46

Foto: Tullverket.

En Södertäljebo stoppades av tullen med flera liter alkohol i fordonet. Nu ska personen betala punktskatt då myndigheten anser att spriten som infördes till Sverige inte var för privat bruk.

Det var den 17 november i fjol som Södertäljebon blev stoppad av tullen i Malmö med 84 liter sprit. Avsikten var enligt mannen att använda alkoholen för privat bruk vid ett bröllop och under högtider som jul och nyår.

Personen menar att han inte känt till införselreglerna för alkohol till Sverige och hade inte för avsikt att sälja varorna utan använda dem för eget bruk eller som gåvor. Dels skulle de gå som gåva till kusinen som skulle gifta sig, men också att den typ av sprit som fördes in inte går att köpa på Systembolaget.

Tullverket har däremot en annan syn på ärendet. Myndigheten menar att det saknas detaljer kring nyårsfesten, såsom antalet vuxna och inbjudna gäster, samt om en lokal var bokad. Informationen om andra familjetillställningar som framförde var också vaga.

Tullverket beslutar därför att debitera mannen en punktskatt på 21.696 kronor för 84 liter alkohol. De har också beslutat att häva omhändertagandet av varorna och påfört transporttillägg på 8678 kr, vilket motsvarar 40 procent av punktskatten.

Dela artikeln