🕝 1 minuter
100 kg kokain beslagtaget – Södertäljebo gripen i Colombia
Publicerad 20 juni 2024 19:58
Uppdaterad 20 juni 2024 20:14
Foto: Polien

En 50-årig man från Södertälje har gripits i Colombia efter ett omfattande narkotikatillslag. Operationen avslöjade en internationell kokainliga med förgreningar från Colombia till Dubai via Spanien.

En stor narkotikaoperation har lett till gripandet av en man från Södertälje i Colombia. Myndigheter från Sverige och Colombia samarbetade med den nationella polisen i Spanien för att avveckla en stor internationell kokainliga. Totalt greps tolv personer av olika nationaliteter under insatsen, som sträckte sig över Costa del Sol och Madrid.

Operation Botnia, som inleddes i början av 2023, avslöjade en kriminell organisation bestående av medlemmar från Albanien, Colombia, Marocko och Sverige. Gruppen, som hade direkta kontakter i Colombia och Ecuador, smugglade stora mängder kokain till Europa med starka finansiella stöd från Dubai.

Polisen beslagtog 100 kilo kokain i en luftkonditionerad container från Ecuador i Spanien och identifierade Södertäljebon som en nyckelfigur. Mannen, som anses vara en av de viktigaste internationella narkotikasmugglarna med starka kopplingar till Marocko, greps när han förhandlade direkt i Colombia.

Under utredningen upptäcktes även att en albansk grupp hade anslutit sig till ligan. Efter intensiva möten och förberedelser för en kokainsändning från Ecuador till Madrid, greps flera medlemmar, inklusive ledarna för de albanska och marockanska grenarna.

Operationen resulterade i beslag av över 400 000 dollar i kryptotillgångar och fullständig avveckling av den logistiska basen som organisationen hade etablerat för distribution av kokain från Spanien.

Totalt greps tolv personer och två internationella arresteringsorder utfärdades, vilket utgör ett betydande slag mot en av de största kriminella organisationerna på internationell nivå.

Dela artikeln