🕝 2 minuter
Södertäljebo döms till livstids fängelse för mord i Farsta
Publicerad 3 juni 2024 12:56
Uppdaterad 4 juni 2024 01:03
Södertäljebon greps i Järna förra året efter en stor polisjakt. Foto: Läsarbild/Polisen

Förra året skakades Farsta Centrum av en massskjutning där två personer miste livet. Nu har fyra män i 20-årsåldern dömts till långa fängelsestraff för sin inblandning, inklusive en tonåring från Södertälje som döms till livstids fängelse.

Den 10 juni 2023 stannade en orange BMW vid Farsta Centrum och en maskerad person klev ur och avlossade 21 skott med en Kalasjnikov mot en grupp människor vid tunnelbaneuppgången. Totalt befann sig ett 30-tal personer på platsen, och sex personer träffades av skott eller splitter. Två personer, 15 och 43 år gamla, avled på grund av skottskador i både kropp och huvud.

Direkt efter skjutningen inleddes en intensiv biljakt där polisen lyckades stoppa bilen i Järna. Nu har tingsrätten dömt de gripna till långa fängelsestraff samt skyldiga att betala skadestånd till brottsoffren.

Södertäljebon och en person från Stockholm greps i Järna efter dubbelmordet i Farsta. Läsarbild.

– Skjutningen har kopplingar till den pågående våldsvågen i Stockholmsområdet och det rör sig om en synnerligen hänsynslös skjutning en lördagseftermiddag när många personer var i rörelse på Farsta torg. De tilltalades agerande visar på en total likgiltighet inför andra människors liv, säger chefsrådmannen Agneta Kornstrand som har varit ordförande i målet.

Fyra män i 20-årsåldern, kopplade till kriminella nätverket Foxtrot, har dömts till långa fängelsestraff för sin inblandning i skjutningen. En av männen utvisas dessutom på livstid.

Livstids fängelse för två gärningsmän
Skytten och chauffören, en 19-åring skriven i Södertälje, döms för två fall av mord, 17 fall av försök till mord, och framkallande av fara för annan. Utredningen visade att de agerade på uppdrag av kriminella nätverk för att skjuta medlemmar i ett rivaliserande gäng. Straffet för båda männen har bestämts till livstids fängelse. Södertäljebon, som inte är svensk medborgare, utvisas på livstid utan möjlighet att återvända.

De två andra dömda männen, som är kusiner, får 15 år och 10 månader respektive 12 år och 10 månader i fängelse för deras roller i rekognosceringen inför skjutningen. En av dem agerade spanare på plats i Farsta Centrum, medan den andra engagerade sin kusin i uppdraget. De döms för medhjälp till ett av morden och medhjälp till sju mordförsök, men frikänns för övriga åtalspunkter.

– För skytten och chauffören kan något annat straff än fängelse på livstid inte komma i fråga. Brottsligheten är så allvarlig att chauffören utvisas på livstid. Eftersom de två kusinerna endast döms för medhjälp till en del av brotten är straffvärdet för dem lägre. En av dem har dessutom bidragit med viktiga uppgifter inom ramen för en annan förundersökning. Han får därför straffreduktion för detta i enlighet med gällande lag, säger Agneta Kornstrand.

Dela artikeln