🕝 2 minuter
Södertäljebo dömd till livstids fängelse för mord i Norsborg
Publicerad 30 maj 2023 23:21
Uppdaterad 30 maj 2023 23:21

De dömda mördarna, 20 respektive 22 år gamla, på flygplanet till Turkiet efter mordet i Norsborg. FOTO: Polisen

I april förra året sköts en 19-åring till döds med flera skott i Norsborg Centrum. Efter mordet försökte två av mördarna, varav en av dem var från Södertälje, fly till Turkiet, men greps efter en omfattande polisinsats. Nu har två personer, en från Södertälje, dömts till livstids fängelse och en tredje person, även denne skriven i Södertälje, döms till sluten ungdomsvård.

Det var tisdagen den 5 april 2022 som den ostraffade 19-åringen befann sig i en föreningslokal i Norsborg när han lockades ut. Väl utomhus möttes han av maskerade män som jagade och sköt honom till döds med flera skott mellan bostadshusen.

Ett tiotal skott från två vapen avlossades mot 19-åringen som enligt åtalet träffades på både kroppen och huvud. Minst ett skott träffade honom från nära håll när han låg ner. Trots livräddande insatser gick inte hans liv att rädda.

Totalt åtalades åtta personer för direkt eller indirekt inblandning i mordet, men vid själva mordtillfället befann sig tre personer på plats. Två av dessa avlossade skott mot 19-åringen och den tredje personen agerade som chaufför till och från brottsplatsen. Enligt polisen misstänks hjärnan bakom dådet ha kopplingar till en av de närmaste personerna till den så kallade kurdiska räven.

Mördarna fångades med vapen i handen av övervakningskamera när de flydde från mordplatsen. FOTO: Polisen

Det framgår även att mördarna innan mordet bodde på ett hotell i Älvsjö och bytte registreringsskylt på den stulna flyktbilen som användes under den aktuella dagen.

Cirka två veckor efter mordet flydde två av tre mördarna till Turkiet. En av dem, född 2002 och från Södertälje, medan den andra, född 2001 och från Huddinge. Båda hade turkiskt medborgarskap. Där stannade de i drygt ett halvår, men kunde gripas av polisen på Arlanda efter en intensiv utredning medan de semestrade i hemlandet.

Även den trejde personen greps, en 16-årig pojke skriven i Södertälje. Samtliga tre dömdes under tisdagen för mordet i Norsborgs centrum den 5 april 2022.

16-åringen dömdes till 2 år och 7 månader till sluten ungdomsvård. 20-åringen från Södertälje och 22-åringen från Huddingen dömdes till livstids fängelse.

Den stulna flyktbilen i Norsborg minuterna före mordet FOTO: Polisen

Dela artikeln