🕝 1 minuter
Södertäljebo åtalas - Försökte muta Kriminalvårdare
Publicerad 13 oktober 2023 10:00
Uppdaterad 13 oktober 2023 02:36

Bild/Montage: Kriminalvården/Alexander Isa

En 19-åring Södertäljebo, som sitter fängslad för en rad andra brott, åtalas för mutbrott. Han misstänks ha försökt muta anställda på en anstalt att smuggla in narkotika mot ekonomisk ersättning.

Det var under sommaren som en man, som satt frihetsberövad på häktet i Östergåker, försökte övertala två kriminalvårdare att smuggla in ”zatla,” som han kallade det, vilket betyder narkotika och är ett vanligt ord som används i hela Nordafrika.

Den 19-årige mannen från Södertälje dömdes i juli till 3 års fängelse för flera brott, inklusive rån, olaga frihetsberövande och människorov. Dessutom har han tidigare blivit dömd för barnpornografibrott.

På häktet i Österåker erbjöd han kriminalvårdarna en månadslön som ekonomisk ersättning mot besväret att smuggla in narkotika, något som kriminalvården istället valde att anmäla. Nu har riksenheten mot korruption väckt åtal mot Södertäljebon, där han misstänks för två fall av givande av muta genom att ha erbjudit kriminalvårdarna otillbörlig förmån i form av en månadslön.

I förhör nekar 19-åringen det misstänkta brottet och menar bland annat att han inte har ekonomiska tillgångar för att kunna erbjuda en månadslön som ersättning.

(Annonslänk)

Dela artikeln