Södertälje kommun
🕝 2 minuter
Södertäljebaserade ADFA finalist till global utmärkelse
Publicerad 15 juni 2024 17:00
Uppdaterad 15 juni 2024 17:00
Nuri Kino, grundare ADFA. Foto: Niklas Palmklint

Den framstående hjälp- och människorättsorganisationen ADFA har utsetts till finalist i den prestigefyllda Global Good Award i kategorin Humanitarian Response Champions.

Den internationellt erkända Global Good Awards i London lyfter fram organisationer som gör banbrytande insatser inom sina respektive områden. ADFA, baserad i Södertälje, är en av sex finalister som tävlar om utmärkelsen Humanitarian Response Champions.

Organisationen nominerades av den amerikanska strategen och journalisten Jackie Abramian, efter att hon följt deras arbete under den förödande jordbävningen som drabbade Turkiet och Syrien 2023. ADFAs effektiva insatser, som inkluderade att samla och skicka förnödenheter från Sverige och att etablera internationella samarbeten med andra hjälporganisationer, imponerade på juryn.

Grundaren av ADFA, Nuri Kino, uttryckte sin stolthet över att vara finalist.

Bland annat hjälpte ADFA drabbade efter jordbävningen som drabbade Turkiet och Syrien 2023. Foto: ADFA.

- Vi är tacksamma och glada. Detta är ett stort bevis på att volontärers arbete gör skillnad i världen. Vi arbetade outtröttligt, dygnet runt under jordbävningen. Vi är alla volontärer, inga löner eller arvoden. I dag känner jag mig lite extra stolt Södertäljebo och vill skicka ett hejdundrande hurra och tack till alla som stödjer oss, säger Nuri Kino, till Telgenytt.

Global Good Awards lyfter fram att ADFAs insatser har ökat medvetenheten om sociala rättvisefrågor genom samarbeten med globala kändisar och influencers. Organisationens grundare, Nuri Kino, en prisbelönt undersökande journalist, publicerar regelbundet ledarartiklar om sociala rättvisefrågor i Newsweek. ADFA-medlemmarnas skicklighet i att säkra medierapportering har påverkat lagstiftning och biståndsbudgetar både i Sverige och internationellt.

Nuri Kino och ADFA finalist i den prestigefyllda Global Good Award i kategorin Humanitarian Response Champions. Foto: Hopig Khachadourian

Efter jordbävningen den 6 februari, mobiliserade ADFA sin Snabbinsatsstrategi och samlade in 30 000 dollar. Hjälpcontainrar från Sverige anlände till Syrien den 7 februari med bland annat 200 termofiltar, 200 ton tält och vinterkläder, livsmedel till 625 personer i Qamishli och 300 fördrivna familjer i Aleppo, samt vatten till 2 500 hushåll i Hassakeh.

I samarbete med den syrisk-ortodoxe biskopen av Aleppo, Butrus Qasis, mobiliserade de fler volontärer för att påskynda hjälpdistributionen. I Turkiets jordbävningsområde delade de ut 200 lådor med hygienartiklar, ägg, mat och sötsaker till 550 familjer.

Vinnaren av Global Good Awards tillkännages vid en ceremoni i London den 3 oktober.

Dela artikeln