🕝 2 minuter
Södertälje sticker ut – söker inte stöd för brottsförebyggande arbete
Publicerad 28 november 2024 08:00
Uppdaterad 28 november 2024 08:00
Arkivbild

Medan 149 kommuner har ansökt om totalt 233 miljoner kronor i statligt stöd för brottsförebyggande arbete, har Södertälje kommun valt att inte ansöka om något statligt stöd alls för 2025. Grannkommunen Nykvarn däremot har ansökt 1,33 miljoner kronor i stöd.

Brottsförebyggande rådet (Brå) har fått in ansökningar om totalt 233 miljoner kronor från 149 kommuner inför 2025, men Södertälje kommun sticker ut genom att inte ha sökt några medel alls. Samtidigt har kommuner som Nykvarn tagit tillfället i akt och ansökt om stora summor. Nykvarn har begärt 1,33 miljoner kronor för att inleda en förstudie om en samverkansmodell för tidiga insatser mot våld – ett projekt som enligt Brå kan bidra till att minska våldsbrott på lokal nivå.

Det statliga stödet till kommuner infördes 2023 för att stärka lokala brottsförebyggande insatser. Syftet är att kommunerna ska bedriva ett kunskapsbaserat arbete för att hantera identifierade brottsproblem i sina områden. Åtgärderna kan variera, från projekt som riktar sig till ungdomar, som "Motorburen ungdom" i Storfors, till insatser mot bedrägerier och narkotikabruk, som i Lysekil.

- Tanken med stödet är att det ska leda till mer träffsäkra åtgärder, säger Marina Tjelvling, handläggare på Brå, till Nyhetsbyrån Siren.

Eldsjälen Petra Jacob har outtröttligt gjort stora insatser för barn och unga i utsatta områden. Foto: Alexander Isa

Enligt Brå krävs att kommunerna genomför en noggrann orsaksanalys och kopplar åtgärderna till specifika brottsproblem för att kvalificera sig för stödet – något som Södertälje, av allt att döma, borde uppfylla. Trots stora samhällsutmaningar har Södertälje kommun dock valt att inte söka något stöd alls för brottsförebyggande arbete.

- Det krävs att man från kommunens sida har gjort en orsaksanalys och visat att en föreslagen åtgärd är direkt kopplad till arbetet med att minska den brottsproblematik som finns i kommunen. Lokala behov styr och ingen enskild åtgärd är viktigare än någon annan, säger Marina Tjelvling på Brottsförebyggande rådet (Brå) till Siren.

Flera kommuner har tagit chansen att söka maximalt stöd för upp till fem projekt samtidigt. Borlänge har exempelvis ansökt om maxbeloppet fem miljoner kronor för sitt projekt "Trevligt hus", medan Älmhult och Landskrona också satsar på omfattande åtgärder.

Med den nya lagen som trädde i kraft 2023 ställs högre krav på att kommuner aktivt arbetar med brottsförebyggande åtgärder. Trots detta har Södertälje avstått från att söka några medel, en strategi som står i kontrast till grannkommuners mer proaktiva hållning.

Dela artikeln