🕝 2 minuter
Södertälje når inte målet – bara 22 procent rötas
Publicerad 22 januari 2025 08:00
Uppdaterad 22 januari 2025 08:00
Foto: Alexander Isa

Trots obligatorisk insamling sedan 2001 är Södertälje långt från det nationella målet om att 75 procent av matavfallet ska rötas. Under 2023 gick endast 22 procent av kommunens matavfall till rötning, enligt nya siffror som sammanställts av nyhetsbyrån Newsworthy.

Sverige hade som mål att senast 2023 röta 75 procent av allt matavfall för att producera biogas och växtnäring. Men i Södertälje kommun rötades endast 22 procent av matavfallet förra året, en siffra som har varit oförändrad sedan året innan. Det nationella målet missades stort, både lokalt och nationellt.

Enligt nyhetsbyrån Newsworthy samlade Södertälje in 21 kilo matavfall per person för rötning under 2023, vilket är långt under rikssnittet på 44 kilo per person. Variationen beror på flera faktorer, inklusive hur väl utbyggt kommunens insamlingssystem är och mängden matavfall som faktiskt genereras.

Från och med den 1 januari 2024 har kraven på matavfallsinsamling skärpts, och kommunerna är nu skyldiga att samla in matavfall från både hushåll och kommersiella verksamheter, där det är praktiskt och genomförbart.

Trots detta har cirka 100 kommuner, inklusive Södertälje, fått dispens under året för att anpassa insamlingen.

Tidigare hade Sverige ett ambitiöst mål om att röta 75 procent av matavfallet, men målet togs bort i den nationella klimatplan som presenterades av den nuvarande regeringen. Det innebär att insatser för att öka rötningen nu saknar en nationell riktlinje, vilket enligt experter kan försvåra utvecklingen.

- Mot bakgrund av att kravet på insamling infördes först i januari 2024, så var 75 procent redan till 2023 ett väldigt högt krav att ställa, säger Christina Anderzén på Naturvårdsverkets Miljögifts- och avfallsanalysenhet, till nyhetsbyrån Newsworthy.

Södertälje är dock inte ensamt om att missa målet – endast 42 procent av matavfallet rötades i riket som helhet, enligt den senaste statistiken från Naturvårdsverket. Trots utmaningarna fortsätter kommunen att arbeta för att förbättra sitt insamlingssystem och öka mängden rötat matavfall.

Sedan årsskiftet har kraven på matavfallsinsamling skärpts, vilket innebär att kommunerna nu ska samla in matavfall från både hushåll och kommersiella verksamheter. Undantag kan dock göras i glesbygdsområden där insamling inte anses miljömässigt fördelaktig eller ekonomiskt hållbar.

- Omkring 100 av landets kommuner har fått någon form av dispens under 2024 – Södertälje kommun är en av dem – men kommunerna är generellt ändå väl förberedda, säger Jenny Westin.

Södertälje kommun ansökte och beviljades dispensen fram till den sista december 2025.

Dela artikeln