🕝 1 minuter
Södertälje kommun inleder samarbete över gränserna
Publicerad 16 maj 2023 16:29
Uppdaterad 16 maj 2023 16:29

Foto: Alexander Isa.

Barn riskeras att föras bort till andra länder mot deras vilja för att bevara familjens och släktens heder. Det meddelar Södertälje, Huddinge och Botkyrka kommun som nu inleder ny gemensam kampanj för att stoppa bortförande.

– Hela samhället behöver ta ett gemensamt ansvar för att värna om barn som utsätts för den här typen av brott, säger Charlotte Lagerkvist socialdirektör i Botkyrka kommun i ett pressmeddelande.

Den gemensam kampanjen ”Bortförd” syftar till att ta krafttag mot exemplevis barnäktenskap, tvångsäktenskap, omvändelseförsök, könsstympning eller så kallade uppfostringsresor. Lagstiftningen inom området i Sverige har skärpts och 2022 genomfördes utreseförbud för att skydda barn från att föras utomlands i syfte att ingå barnäktenskap eller könsstympning.

– När skolorna öppnar upp efter sommarlovet vill vi inte att det ska stå tomma stolar på grund av att barn och ungdomar inte återvänt från sin utlandsvistelse. Barn och ungdomar måste känna tillit till oss och att samhället står upp för deras rättigheter, säger Ingela Hamlin utbildningsdirektör i Södertälje kommun.

Kommunerna visar stark enighet genom ett samarbete för att hantera komplexa och svårupptäckta ärenden som rör hedersrelaterat våld och förtryck. Genom att agera gemensamt kan de erbjuda ökat stöd och bättre möjligheter till upptäckt.

Genom kampanjen vill de visa att lokalt stöd finns tillgängligt vid behov, vilket är avgörande för att visa att hjälp är tillgänglig.

– I ljuset av den här utvecklingen blir det ännu viktigare att vi samverkar och tar krafttag gemensamt. Inget barn ska riskera att föras ut ur landet för att ingå barnäktenskap eller könsstympning, säger tillförordnad socialdirektör Christine Carlsen i Huddinge kommun.

(Annonslänk)

Dela artikeln