🕝 1 minuter
Södertälje kommun inleder omfattande bakgrunds­kontroller av anställda
Publicerad 25 maj 2022 02:00
Uppdaterad 25 maj 2022 02:00

Boel Godner och Elof Hansjons. Foto: Alex Ataseven.

Under 2022 inför Södertälje kommun en av de mest omfattande bakgrunds­kontrollerna av anställda bland svenska kommuner.

Det berättade kommunstyrelsens ordförande Boel Godner och Elof Hansjons (S) i en debattartikeln i SvD.

2020 inledde Södertälje kommun ett nytt projekt som skulle hårdgranska sina anställda.

Nu har kommunen upphandlat ett nytt systemet som innebär fördjupade kontroller som framförallt ska bekämpa brottslighet inom sexual­brott, narkotika­brott, våldsbrott och ekonomisk brottslighet. 

”Syftet är att inte missa offentlig information som kan stärka skyddet för alla som nyttjar kommunens tjänster, som barn i förskola, elever i skolan och äldre inom hemtjänsten. Men det handlar också om att stärka skyddet för kommun­koncernen och göra det vi kan för att förhindra att vår organisation anställer personer med kopplingar till organiserad brottslighet.”, skriver Boel och Elof i debattartikeln i SvD.

Enligt Boel och Elof utsätts kommuner i Sverige för otillbörlig påverkan från grov organiserad brottslighet på ett sätt som är systemhotande och menar att Södertälje kommun hanterat och motverkar flera fall av brottslighet inom den kommunala sektorn.

I det nya systemet, som ska hårdgranska alla anställda, kommer kommunen att samarbeta med en extern aktör som via en databas kommer att tillhandahålla dokument från domstolar och andra myndigheter. 

”Södertälje kommun ska vara en trygg, noggrann och ansvarsfull arbets­givare och våra medborgare ska kunna lita på att vi gör det vi kan för att motstå såväl korruption och otillbörlig påverkan.”, skriver Boel och Hansjons.

Dela artikeln