🕝 1 minuter
Södertälje kan bli Sveriges bästa miljökommun
Publicerad 15 september 2023 10:26
Uppdaterad 15 september 2023 10:26

Foto: Alexander Isa

Varje år rangordnas Sveriges mest miljövänliga kommuner med syftet att bedöma kommunernas engagemang och insatser inom miljöområdet. Södertälje har lyckats ta plats bland de tio bästa kommunerna.

– Det är många medarbetare i kommunkoncernen som har bidragit till denna fina placering och det är roligt att det uppmärksammas nationellt, säger Ebba Jordelius, miljöstrateg på enheten för utredning och hållbarhet.

Rankningen, som genomförs av tidningen Aktuell Hållbarhet, grundar sig på en enkät där kommunerna själva besvarar frågor som spänner över olika områden såsom transport, livsmedel, stadsplanering och koldioxidhantering. Nytt för året är inkluderingen av konsumtionsrelaterade utsläpp i kommunernas bedömning.

Resultaten från enkäten sammanställs sedan tillsammans med aktuell information från flera externa källor, däribland Vattenmyndigheten, SCB, SKR, Boverket, Miljöfordon Sverige och Avfall Sverige.

Vi har höga ambitioner för Södertälje och arbetar proaktivt över hela kommunkoncernen med att bli en mer hållbar kommun. Det är viktigt att sätta mål och följa upp, vilket vi gör bland annat genom Miljö- och klimatstrategin och flera andra styrdokument som har betydelse för kommunens arbete, säger Hanna Klingborg (MP), ordförande för Hållbarhetsutskottet.

Det slutgiltiga resultatet och Södertäljes placering i kommunrankningen kommer att avslöjas den 3 oktober under Hållbar kommun-konferensen.

Dela artikeln