🕝 1 minuter
Södertälje har tagit emot fler flyktingar än vad som krävs
Publicerad 24 maj 2022 02:00
Uppdaterad 24 maj 2022 02:00

Foto: Björn Bjarnesjö.

I april presenterade regeringen en nya lagstiftning som ska fördela flyktingar jämnt i Sverige.

Nu framkommer det uppgifter om att Södertälje kommun är bland den tredjedel som hittills tagit emot flest flyktingar från Ukraina.

I början på mars meddelade Södertälje kommun att 120 platser reserverades för Ukrainska flyktingar, fram till idag har kommunen tagit emot 396 personer från Ukraina.

Syftet med den föreslagna lagstiftningen är inte belasta enskilda kommuner som det tidigare gjorts, målet är att fördela flyktingarna jämt över landets kommuner.

– Vi ska inte tillbaka till 2015 då en del kommuner fick ta ett mycket stort ansvar, berättade integrationsminister Anders Ygeman (S) under en pressträff i april.

Regeringen menar att fördelningen ska avgöras av kommunens storlek, arbetsmarknadsförutsättningar, det totala mottagandet av nyanlända och ensamkommande barn, samt hur många asylsökande som redan vistas i kommunen.

Södertälje är en de kommuner som tidigare tagit emot flest flyktingar. Nu framkommer det uppgifter att Södertälje tagit emot fler flyktingar än den andel som Migrationsverket tidigare föreslagit.

Totalt har Södertälje har tagit emot 4 per 1 000 invånare vilket placerar kommunen bland de som tagit emot flest flyktingar i landet.

Dela artikeln