🕝 4 minuter
Södertälje finalister till "Årets stadskärna" – men vad innebär det?
Publicerad 21 maj 2024 08:00
Uppdaterad 21 maj 2024 08:30
Foto: Södertälje City

Södertälje City och flera representanter från Södertälje kommun befinner sig just nu i Malmö efter att ha nått finalen i tävlingen "Årets stadskärna" för andra året i rad. För många Södertäljebor är nomineringen dock fortfarande oklar. Vad betyder den egentligen och vad står den för?

Centrumföreningens VD, Aljosa Lagumdžija, förklarar detta för Telgenytt.

(Annonslänk)


- Att bli nominerad till Årets Stadskärna är en ärofylld utmärkelse som visar på stadens framgångar i att göra en förflyttning och utveckling av stadskärnan. Det är en bekräftelse på att stadens aktörer, både offentliga och privata, har lyckats skapa täta samarbetsformer och mätbara framsteg i utvecklingen av stadskärnan, har goda ambitioner och visioner för staden. Samverkan har redan lett till flera positiva utvecklingar som gjort avtryck i stadskärnan, även om man snabbt glömmer hur det var förr. Mycket mer är på gång också och vi ser en väldigt ljus framtid för Södertälje.

Vilka kriterier måste uppfyllas för att en stadskärna ska bli nominerad till detta pris? 

- För att bli nominerad krävs det att stadens aktörer arbetar tillsammans mot tydliga gemensamma mål och strategier för stadskärnans utveckling. Det är även en förutsättning att inneha kvalitetsmärkningen QM (Quality Mark), vilket Södertälje erhöll år 2021 och förnyade år 2024. Staden behöver påvisa utvecklingsinsatser och förbättringsåtgärder som går exempelvis att läsa i förra års ansökan och som vi har kompletterat med årets ansökan med insatser som har genomförts i samverkan.

Hur har ni reagerat på den negativa feedbacken från sociala medier? 

- Vi förstår att utmärkelsen kan väcka en del synpunkter. Grunden till det är att det finns lite kunskap om vad utmärkelsen handlar om. Utmärkelsen handlar inte om vackraste, bästa eller perfekta staden som får utmärkelsen, utan det handlar om att en stad har gjort en förflyttning genom samverkan. Utmärkelsen är egentligen en tävling i samverkan vilket vi är bra på i Södertälje. Exempel på insatser som vi belyser i vår ansökan som har lett till nominering är skapandet av Södertälje Science Park för några års sedan, öppnandet av Ad Astra by Elite, uteserveringar på Stora Torget, vinterbelysningen som blir större och större för varje år. Evenemang och Södertäljefestivalen som lockar hundratusentals besökare där vi mäter våra insatser. Men också framtidsvisioner och arbetet med utvecklingen av hotellet vid Maren som vi nu ser växa dag för dag, samt Slussholmen och Lunakvarteret som lyfter vår stad.

- Oavsett om det finns negativ eller positiv feedback så tycker vi att det är viktigt och bra att invånare engagerar sig, det ger möjlighet för dialog och utveckling.

Aljosa Lagumzija, VD Södertälje City.Foto: Shamash Oyal

Vilka fördelar tror ni att nomineringen kan medföra för staden? 

- Nomineringen ger oss en unik möjlighet att lyfta fram stadens framsteg och resultat i stadskärnans utveckling. Det kan öka stadens attraktivitet, locka fler besökare och etableringar och investeringar som t.ex. nya kedjor och restaurangkoncept vill söka sig till Södertälje så att vi fyller staden med nytt innehåll samt stärka gemenskapen och stoltheten bland invånare och näringsidkare.

Läs även - Vill arrangera Musikhjälpen i Södertälje – "Vårt nya fokus"

Många tror att nomineringen enbart baseras på stadskärnans attraktionskraft och har haft en negativ syn på nomineringen. Kan du berätta mer om detta? 

- Bedömningen av nomineringen baseras inte enbart på stadskärnans attraktionskraft och handel utan även på genomförda insatser, samverkan bland stadens aktörer och uppnådda resultat. Vi arbetar aktivt med att informera om detta för att skapa en bredare förståelse för nomineringens syfte och kriterier. Denna utmärkelse är en tävling i samverkan.

Foto: GRW Media/Södertälje City

Tror ni att det hade varit fördelaktigt att vara tydligare från början om vad årets stadskärna innebär? 

- Utmärkelsen delas ut av organisationen Svenska Stadskärnor där de beskriver utmärkelsen:
”Utmärkelsen Årets Stadskärna har delats ut sedan 1995 till den stad som under de närmaste föregående åren gjort störst framsteg i sin förnyelse av stadens eller ortens centrum genom samarbete mellan både offentliga och privata aktörer.”

- Från vårt håll strävar vi allt alltid efter tydlighet i vår kommunikation och därför skapade vi en hel filmserie om vår resa för att man ska få en bättre förståelse vad utmärkelsen handlar om; Södertälje City - Resan mot Årets Stadskärna

Hur förhåller ni er till de negativa kommentarerna som framförts på bland annat Facebook? 

- Vi ser varje konstruktiv kommentar som en möjlighet till dialog och förbättring och vidare kommunikation. Vi tar gärna feedback till oss löpande hur vi kan utveckla vår stadskärna tillsammans för att skapa engagemang.

Hur ser ni på framtiden för Södertäljes stadskärna om fem år? 

- Vi har en spännande tid framför oss i vår stad. Vi har mycket positivt på gång som kommer lyfta vår stad. Vi ser hotellet resa sig vid Marenplan där det kommer vara 7 nya restauranger, Marenplan kommer vara återigen en fantastisk mötesplats där man kan umgås titta på båtarna som kommer in i Marenplan. Evenemangen kommer tillbaka till Maren och vi ser att vi har Musikhjälpen, Rix FM Festival mfl stora evenemang i vår stad som lockar tusentalsbesökare. Vi ser att vi har nytt utbud av verksamheter i stadskärnan där vi har ett aktivt arbete med detta nu. Slussholmen är ny park på vatten som lockar barnfamiljer med spännande lekplatser. Bygget av Lunakvarteret har kommit en bit på vägen och vi ser nya byggnader ta form. Vi ser och hoppas att ännu fler Södertäljebor är stolta över sin stad och är goda ambassadörer. En vinst i utmärkelsen Årets Stadskärna skulle vara vårt startskott och boost i vårt självförtroende för att nå våra utvecklingsmål.

Läs även - Vill arrangera Musikhjälpen i Södertälje – "Vårt nya fokus"


Dela artikeln