🕝 2 minuter
Södertälje bryter trenden - Färre elever blev av med studiebidraget
Publicerad 28 juli 2024 08:00
Uppdaterad 28 juli 2024 08:00
Pressbild: CSN

Samtidigt som resten av Sverige ser en rekordhög andel indragna studiebidrag på grund av ogiltig frånvaro, går Södertälje mot strömmen och visar en positiv utveckling.

Antalet gymnasieelever som förlorar sitt studiebidrag på grund av ogiltig frånvaro är högre än någonsin tidigare. Under läsåret 2023/2024 blev totalt 38 100 elever av med sitt studiebidrag, vilket motsvarar 10,6 procent av gymnasieeleverna i Sverige. Detta är en ökning med 3 500 elever jämfört med föregående läsår och den högsta siffran som någonsin uppmätts.

När en gymnasieelev har mer än fyra timmars ogiltig frånvaro kan skolan rapportera det till CSN, som då beslutar om att dra in studiebidraget. Denna åtgärd är en del av ett nationellt system för att hantera elevfrånvaro och säkerställa att studiemedel används på ett ändamålsenligt sätt.

- De senaste 15 åren har vi sett en kontinuerlig ökning av andelen elever som får studiebidraget indraget på grund av ogiltig frånvaro, bortsett från pandemiåren, säger Peter Engberg analytiker på CSN.

I Södertälje ser vi dock en motsatt utveckling. Här har antalet elever som förlorat sitt studiebidrag minskat. Under läsåret 2023/2024 var det totalt 425 elever som fick sitt studiebidrag indraget, jämfört med 452 elever året innan. Detta innebär en minskning som står i skarp kontrast till den nationella trenden.

CSN har svårt att peka på exakta orsaker till den ökade ogiltiga frånvaron nationellt. Skolverkets undersökningar visar att orsakerna till ogiltig frånvaro är många och varierande, inklusive personliga, sociala och ekonomiska faktorer. En annan förklaring till ökningen kan vara förbättrad rapportering från skolorna.

CSN har också fått i uppdrag av regeringen att öka kunskapen om konsekvenserna av ogiltig frånvaro. Målet är att skapa bättre förståelse och utveckla strategier för att minska frånvaron och därmed också antalet indragna studiebidrag.

- Genom skolorna jobbar vi med att få eleverna att förstå vad som kan hända vid ogiltig frånvaro. Förutom att studiebidrag dras in och att du kan bli återbetalningsskyldig kan rätten till andra bidrag påverkas, till exempel bostadsbidraget från Försäkringskassan. Under hösten planerar CSN att arrangera webbinarier för skolorna för att öka deras kunskaper, både kring rapportering och konsekvenser, säger Linda Torneus, ansvarig för partnerkommunikation på CSN.

Dela artikeln