🕝 1 minuter
Södertälje bidrar till förbättrat klimat och vattenmiljö
Publicerad 19 juli 2023 15:33
Uppdaterad 19 juli 2023 15:33

Bild: Alexander Isa

Göteborg, Halmstad, Markaryd och Värmdö har utmärkt sig som de kommuner i Sverige som har åtgärdat flest små avloppsanläggningar. Men även Södertälje har gjort betydande insatser för att förbättra klimatet och vattenmiljöerna.

Under 2022 bidrog Göteborg, Halmstad, Markaryd och Värmdö med totalt cirka 1 200 godkända avloppsanläggningar, vilket motsvarar 8 procent av det nationella antalet åtgärdade avlopp. Trots detta har utvecklingen av avloppsåtgärder i Sverige varit otillräcklig, med en åtgärdstakt på knappt 2 procent jämfört med det önskade 5 procent.

I Södertälje var åtgärdstakten förra året 3,2 procent, vilket är ett positivt bidrag för att minska avloppsskulden. Lokalt i Nykvarn var åtgärdstakten 2022 4,7 procent.

– Det är fantastiskt och förhoppningsvis en inspiration för kommuner som ligger efter i sitt arbete. Under förra året åtgärdades totalt cirka 14 000 små avlopp i hela Sverige – en hög siffra kan tyckas, men ändå drygt 20 000 för få, sett till behovet, säger Caroline Harrå, branschutvecklare för VA och Små avlopp på VVS-Fabrikantern.

Enligt Aktionsgrupp Små Avlopp, som är ett branschinitiativ mellan VVS-Fabrikanterna och Maskinentreprenörerna, har antalet svar på den årliga enkäten minskat betydligt de senaste åren, vilket hindrar en noggrannare uppföljning av åtgärderna.

(Annonslänk)

Dela artikeln