🕝 2 minuter
Skydda dina pengar och dina personuppgifter under julhandeln
Publicerad 28 november 2023 02:00
Uppdaterad 2 maj 2024 11:21

Att handla julklappar på nätet har blivit allt mer populärt på senare år. Det är ett praktiskt sätt att köpa julklappar till familj och vänner utan att behöva trängas med andra julshoppare i butikerna, snabbt jämföra priser mellan olika nätbutiker och undvika risken att råka ut för ficktjuvar i julkaoset på stan.

Men med onlineshopping följer andra risker. Risker som kan leda till allt från att du betalar för en vara som inte existerar till att någon kapar din identitet och tömmer dina bankkonton. När du handlar online är det därför otroligt viktigt att du skyddar dina personuppgifter. Här går vi igenom riskerna och ger dig tips, som att till exempel att byta IP-adress med hjälp av ett VPN.

Vilka är riskerna när jag handlar online?

Den vanligaste risken när du shoppar på nätet är nätfiske. Med nätfiske, även kallat phishing på engelska, försöker bedragare att lura dig att öppna ett dokument, besöka en webbplats eller ladda ner en fil. De får tillgång till din mejladress, ditt telefonnummer eller din adress via opålitliga hemsidor, som exempelvis falska nätbutiker.

Metoderna de använder när de väl har dina uppgifter varierar och förändras ständigt i takt med att bedragare hittar på nya sätt att lura sina offer. Men i slutändan handlar det alltid om att komma åt dina person- eller bankuppgifter för att få tillgång till dina pengar. Det bästa sättet att undvika att råka ut för nätfiske är att aldrig öppna filer och länkar som kommer från okända källor. Du bör även undvika att lämna ut dina personuppgifter eller din mejladress när du besöker hemsidor du inte litar på.

Vad behöver jag göra för att skydda min identitet när jag handlar online?

Du kan göra flera saker för att minimera risker för att råka ut för bedrägerier och nätfiske när du handlar julklappar online. Här har du fem smarta tips som du alltid bör komma ihåg när du köper något på nätet:

  1. Handla endast hos onlinebutiker du litar på: Om du hittar en konstig butik med priser som verkar för bra för att vara sanna, så är det med största sannolikhet en webbplats byggd för bedrägeri. Handla bara hos butiker du känner igen.
  2. Använd ett VPN: När du använder ett VPN ändras din IP-adress och VPN-tjänsten döljer även din virtuella plats och krypterar din anslutning. Detta gör det svårare för bedragare att hitta dig och skyddar även dina uppgifter som skickas mellan din enhet och butikens webbplats.
  3. Undvik att klicka på länkar från okända källor: Klicka aldrig på popups, bilder eller länkar som plötsligt dyker upp på din skärm. Dessa är nästan alltid designade för att skicka dig till en hemsida designad för att få tag i dina personuppgifter.
  4. Håll koll på dina bankkonton och kreditkort: Ett väldigt enkelt sätt att upptäcka om någon kommit åt dina bank- eller betalkortsuppgifter är om du ser betalningar du inte känner igen på din internetbank. Om du upptäcker detta bör du omedelbart kontakta din bank för att spärra eventuella betalkort och få hjälp att minimera dina förluster.

Om du följer våra praktiska tips och använder sunt förnuft när du handlar på nätet är det relativt enkelt att undvika de risker du utsätts för när du handlar på nätet. Var smart, var förberedd och håll dig säker när du handlar årets julklappar på nätet.

Dela artikeln