Uppdaterad 11 januari 2025 08:00
Antalet skjutningar i Stockholms län har minskat markant under 2024, och Södertälje följer trenden med en nedgång. Polisens intensiva arbete mot grov brottslighet bär frukt, med flera förebyggande insatser och gripanden.
Antalet skjutningar i Stockholms län har minskat från 120 år 2023 till 81 under 2024. Detta innebär en tydlig nedgång i det dödliga våldet, även om situationen fortfarande är allvarlig.
- Det är en positiv utveckling, men vår bedömning är att utmaningarna i arbetet mot de kriminella nätverken och deras våldskapital kvarstår. Vi har höjt vår förmåga genom bland annat utvecklade arbetsmetoder, förbättrad samverkan internt och externt, och tack vare att många medarbetare arbetar hårt mot problembilden, säger Tobias Bergkvist, biträdande regionpolischef i Stockholm.
I Södertälje, där kriminaliteten länge varit en utmaning, har polisens strategiska arbete också lett till färre skjutningar och gripanden av nyckelpersoner inom den kriminella miljön.
Effektiva insatser i Södertälje
Så sent som dagarna innan årsskiftet grep polisen fem personer, samtliga skrivna utanför Södertälje, misstänkta för att ha planerat mord i staden. Den här typen av proaktiva insatser är en del av förklaringen till varför våldet minskat, både i Södertälje och i länet som helhet.
- Sedan 2022 har vi sett en minskning och de senaste tre åren handlar det om en halvering av antalet skjutningar. Vi vet att läget snabbt kan förändras och pratar inte om trendbrott men vi kan se att den positiva trenden håller i sig, säger Maria Sundström, lokalpolisområdeschef i Järva.
Även antalet sprängningar har minskat i länet, från 47 år 2023 till 42 under 2024. Trots nedgången kvarstår sprängningar som ett allvarligt problem, med attacker riktade mot bostäder och företag för att hota och skrämma. Södertälje har inte varit förskonat från denna typ av våld, men ökad närvaro och förebyggande arbete har haft en dämpande effekt.
Ny lagstiftning, som möjligheten att använda anonyma vittnen, och en storsatsning på fler polisanställda har också stärkt rättsväsendets förmåga att hantera grov organiserad brottslighet. Södertälje fortsätter vara en central punkt i arbetet, med insatser som inte bara syftar till att minska våldet, utan också att skapa långsiktig trygghet för stadens invånare.
Trots framgångarna kvarstår utmaningarna med den grova brottsligheten. Polisens arbete med att utveckla nya metoder och öka den lokala närvaron kommer att vara avgörande för att fortsätta trenden med färre skjutningar och sprängningar i Södertälje och Stockholms län.