Södertälje kommun
🕝 1 minuter
Skilsmässor efter sommaren ökar i Södertälje och Nykvarn
Publicerad 7 oktober 2024 05:00
Uppdaterad 7 oktober 2024 05:00
Foto: Pexels

Efter sommarledigheten ökar skilsmässorna, och i Södertälje och Nykvarn varar äktenskapen kortare än rikssnittet. Oktober är den månad då flest ansöker om skilsmässa.

Statistik från SCB visar att äktenskap ofta slutar kort efter sommarledigheten, med oktober som den månad flest skilsmässoansökningar inkommer. I Södertälje varar ett äktenskap i genomsnitt 10,8 år, medan det i Nykvarn ligger på 11 år – båda under rikssnittet på 12 år.

-En möjlig förklaring till varför äktenskap i befolkningstäta kommuner varar kortare, jämfört med mer glesbefolkade kommuner, kan vara att det är enklare att vara singel i en större stad, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, och fortsätter.

- För vissa kan den urbana miljön erbjuda ett större socialt utbud i form av restauranger, barer, nöjen och nya umgängeskretsar, som kan bidra till att man vågar skilja sig i större utsträckning.

I mer befolkningstäta områden, som Sundbyberg och Stockholm, varar äktenskapen kortast tid, med en genomsnittslängd på mellan 9 och 10 år. I kontrast till detta är äktenskapen längst i Vilhelmina, där snittet är nästan 20 år.

Ekonomiskt kan en skilsmässa bli en stor omställning för familjer. Enligt Länsförsäkringar kan en typisk tvåbarnsfamilj, som flyttar från en villa till två separata bostadsrätter, få en månatlig merkostnad på cirka 10 000 kronor. Att planera sin privatekonomi tidigt i relationen, exempelvis genom att bygga upp en buffert, kan underlätta om en separation blir nödvändig i framtiden.

- Ingen gifter sig med avsikten att skiljas, men det är klokt att vara förberedd på alla eventualiteter, säger Stefan Westerberg.

Dela artikeln