Uppdaterad 5 augusti 2024 11:55
Två kvinnor från Södertälje har dömts i samband med en serie mordbränder kopplade till en kriminell konflikt. Hovrätten skärper straffet för den ena kvinnan medan den andra döms till villkorlig dom för medhjälp till grov skadegörelse.
Flera personer har dömts för bränder under hösten 2023, som enligt åklagaren var en del av en pågående konflikt inom Foxtrotnätverket. Domen rör en serie mordbränder i både Huddinge och Strängnäs, vilka åklagaren menar är kopplade till en nätverkskonflikten. Uppdragen skickades via den krypterade appen Signal av ett oidentifierat alias, men polisen lyckades knyta åtta personer till händelserna. Flera av dessa friades dock från anklagelser om inblandning i bränderna och ett försök till mordbrand i Jordbro.
Bland de dömda fanns flera män skrivna i bland annat Skövde, Uppsala, Norrköping och Sundsvall. Dessutom kopplades två kvinnor från Södertälje, födda 2005, som nu fått sina straff skärpta av hovrätten till ett års fängelse och villkorlig dom.
Hovrättens beslut baserades på övervakningsfilmer, chattkonversationer, vittnesmål och forensiska undersökningar. Bevisningen visade att de dömda hade samverkat och noggrant planerat bränderna.
Den ena kvinnan, som hade en större delaktighet, dömdes i tingsrätten till tio månaders fängelse för medhjälp till mordbrand och ringa narkotikabrott, men friades från anklagelsen om medhjälp till grov mordbrand. I utredningen framkom att kvinnan, på eftermiddagen den 9 oktober 2023, köpte två bensindunkar och 5 liter bensin. Trots att hon hävdade att en del av bensinen spilldes ut vid påfyllning, visade bevisen att bensinen använts för att tillverka en brandfarlig smet. Denna smet användes senare vid mordbranden på Spiselvägen i Huddinge.
Chattkonversationer från den krypterade appen Signal visade att kvinnan fick instruktioner om att leverera smeten, som sedan användes av mannen från Norrköping för att anlägga branden.
En jämngammal kvinna, även hon från Södertälje och född 2005, kopplades till mordbränderna. Enligt utredningen tillverkades den brandfarliga smeten tillsammans med den andra kvinnan i hennes lägenhet, och hon hjälpte även till med transporten till Strängnäs. Hon friades helt från misstankarna i tingsrätten i juni, men döms nu i hovrätten till villkorlig dom för medhjälp till grov skadegörelse.
Hovrätten ansåg att kvinnan visste att smeten kunde användas för att starta en brand, men att hon inte hade insikt i att den skulle användas för mordbrand. Därför dömdes hon till villkorlig dom istället för fängelse.