🕝 2 minuter
Skärpt lagstiftning stärker skyddet för barn mot sexualbrott
Publicerad 1 augusti 2024 08:00
Uppdaterad 1 augusti 2024 08:00
Foto: Sveriges Domstolar

För två år sedan ändrades sexualbrottslagstiftningen, vilket resulterade i ett utökat skydd för barn, särskilt vid så kallade distansbrott där gärningspersonen inte behöver vara närvarande vid brottstillfället.

– Lagändringen täppte till de luckor som tidigare fanns. Om en person har kontakt via internet med ett barn och förmår barnet att utföra en sexuell handling på en inspelning så är det numera ett brott så länge gärningspersonen ser till att det händer. Även om det inte sker i realtid eller i fysisk närvaro, säger Emelie Källfelt, senior åklagare på Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum. 

För två år sedan, den 1 augusti 2022, genomfördes betydande förändringar i Sveriges sexualbrottslagstiftning för att stärka skyddet för barn. En av de viktigaste förändringarna var att realtidskravet vid våldtäkt och sexuellt övergrepp mot barn togs bort. Detta innebär att gärningspersonen inte längre behöver vara fysiskt närvarande vid brottet. Om en förövare förmår ett barn att utföra en sexuell handling på distans, är detta nu brottsligt.

En annan viktig justering gällde brottet utnyttjande av barn för sexuell posering, där lagstiftningen nu omfattar fler situationer och förövare kan straffas hårdare.

– Om ett barn låg och sov eller hade en funktionsnedsättning kunde gärningspersonen inte dömas för utnyttjande av barn för sexuell posering eftersom målsäganden var passiv. Nu är det justerat och innebär att det kan vara ett poseringsbrott även om det är ett spädbarn som sover. Lagstiftaren fokuserar även på gärningspersonens aktivitet istället för enbart på barnets, säger Emelie Källfelt.

Dessutom höjdes straffminimum för många sexualbrott mot barn, och böter har i princip tagits bort från straffskalorna. För sexualbrott mot barn finns det nu en stark presumtion för fängelsestraff med hänsyn till brottets allvar.

Dessa lagändringar reflekterar en ökad medvetenhet om och intolerans mot sexualbrott mot barn, och syftar till att säkerställa att förövare möter hårdare straff samtidigt som skyddet för de mest utsatta i samhället stärks.

– Lagändringen speglar samhällets syn på sexualbrott mot barn. Det bedöms lika allvarligt att begå brott när man fysiskt träffas som när det sker via internet. Fler situationer rubriceras numera som allvarligare gärningar och rubriceringarna speglar bättre den sexuella kränkning barnet utsatts för, säger Emelie Källfelt. 

Dela artikeln