🕝 1 minuter
Skärpt eldningsförbud - Detta ska du tänka på
Publicerad 16 juni 2023 06:00
Uppdaterad 16 juni 2023 01:11

Foto: Pexels

Allmänheten uppmanas till mycket stor försiktighet vid eldning utomhus. Sedan klockan 14 på måndagen råder det även skärpt eldningsförbud i hela Stockholms län som bland annat innebär förbud vid grillning på allmänna platser.

Engångsgrillar är ett trevligt inslag vid picknicken, men nu när det råder eldningsförbud är de inte tillåtna. Risken är stor för spridning när pyrande grillar lämnas i sopor eller i närheten av torr mark.

– Just nu skulle jag avråda helt från engångsgrillar. Det kan börja brinna i gräset enbart av värmen under dem. Det är inte heller alltid man har tillgång till den mängd vatten det krävs för att släcka en engångsgrill på ett säkert sätt. Satsa på en somrig sallad istället, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If, i ett pressmeddelande.

Enligt Rudslätt startar många husbränder efter grillkvällens slut då grillen fortfarande är varm och ställts undan alldeles för nära husväggen som sedan fattar eld.

– Tänk på att det tar många timmar för grillen att svalna, säger hon.

Skärpta eldningsförbud gäller för eldning, grillning och bränning av fasta bränslen i naturen samt vid allmänna grillplatser. Pyroteknik är inte tillåtet. Grilla på egen tomt eller gård är tillåtet med försiktighet. Matlagning med gas- eller vätskedrivna kök är också tillåtet om det inte innebär någon risk för brandspridning.

(Annonslänk)

Dela artikeln