🕝 2 minuter
Sju liv har släckts - Så många vapen har polisen beslagtagit
Publicerad 17 december 2022 13:08
Uppdaterad 2 maj 2024 11:30

Foto: Pxhere.

En hög polisiär närvaro har krävts i arbetet för att bekämpa skjutvapenvåldet efter att skottlossningarna har tagit sju liv i år. Tre personer sitter häktade i väntan på utredning, samt att flera personer med koppling till konflikterna sitter häktade för grova vapenbrott.

Södertälje tingsrätt har dömt tre män från ett av morden i Gillestigen i februari i år, männen sitter häktade för grovt skyddande av brottsling och försök till grovt vapenbrott. Ytterligare 14 personer sitter häktade för att de på något sätt har kopplingar till konflikterna, mordärendena. Allt från vapenbrott till narkotikabrott. 17 skjutvapen har beslagtagits sedan 23 september i år i Södertälje.  

Södertäljepolisen uppger sig ha bra koll på de kriminella nätverken i Södertälje och enligt utredningarna visar det att de misstänkta gärningsmännen är i genomsnitt 16 och 20 år gamla.

– Vi har en god bild av Södertäljenätverken, av de individer som ingår och om de konflikter som pågår. Samtidigt är det inte alltid möjligt att förutspå när konflikter ska blossa upp eller något nytt inträffar som sedan i sig generar en våg av nya händelser, säger Caroline Aspegren, lokalpolisområdeschef i Södertälje.

Polisen på plats efter dödsskjutningen i Ronna den 1 oktober. Foto: Shamash Oyal

Södertälje har fått hjälp och förstärkning av andra regioner, av bland annat Stockholmspolisen. Den största delen av förstärkningen arbetar i nuläget i yttre tjänst.

Brottsförebyggande insatser

Polisen, socialtjänst och Södertälje kommuns andra verksamheter och viktiga aktörer arbter tillsammans för att motverka och förebygga nyrekrytering av unga till kriminalitet. Det brottsförebyggande arbetet bygger på samtal och omhändertagande av ungdomar.

– Det är av stor betydelse att insatser sker mycket tidigt för barn i utsatta miljöer. Samtidigt märker vi att människor är trötta på våldet och på situationen. Vi upplever att benägenheten att prata med polisen har ökat, säger Caroline Aspegren, lokalpolisområdeschef i Södertälje.

Även kontroller av bland annat fordon har lett till att polisen har kunnat beslagta vapen, ammunition och narkotika. Ibland har husrannsakningar i bostäder genomförts. Kontrollerna har därför varit ett viktigt arbetsverktyg även om de ibland skapat frustration hos vissa.

Utöver fordonskontroller har helikopter och drönare cirkulerat i syfte att öka tryggheten.

Läs även: – Tretton skjutningar i år – Sju med dödlig utgång

Sju personer har skjutits till döds i Södertälje under 2022.

Dela artikeln