Uppdaterad 7 september 2021 02:00
Under flera år har representanter från kristna minoriteter försökt få till ett Seyfomonument i Södertälje. Ett monument för att hedra 1,5 miljoner kristna, däribland assyrier, armenier, syrianer, kaldéer och pontiska greker som mördades i nuvarande Turkiet under åren 1915–1918.
Joe Biden erkänner folkmordet Seyfo
Nu rapporterar Lt om att Södertälje kommun, i ett gemenast beslut från alla partier i kommunhuset, ska uppföra ett Seyfomonument i staden och att förslaget får tummen upp av Sveriges utrikesminister Ann Linde.
– Vi har haft ett jättefint samarbete i vår parlamentariska kommitté där nästan alla politiska partier är representerade, det har lett till ett förslag om möjliga platser för ett monument i Södertälje. Det är förslaget till beslut att ge stadsdirektören Ola Schön i uppdrag att fördjupa sig i de tre platserna och se vilken som är lämpligast, framför allt två platser ska sägas, Stora torget och Stadsparken, det tredje (Turingelunden) är ett nödalternativ, säger Boel Godner till Lt.
Folkmordet Seyfo i Turkiet har erkänts i över 40 länder och Europaparlamentet erkände folkmordet i en resolution 2016. I Frankrike är det dessutom straffbart att förneka folkmordet.
Syftet med folkmordet var att skapa ett enhetligt land med ett språk och en religion, och därför fanns det inte plats för den kristna ursprungsbefolkningen.
Seyfomonumentet väntas stå klart inom ett år, men vart man placerar monumentet är i nuläget oklart.
Minnesdagen för Seyfo “Första gången på 20 år vi gör det här”