🕝 1 minuter
SENASTE NYTT: Tre döms till fängelse - Men nio frias i stor narkotikarättegång
Publicerad 3 november 2023 18:13
Uppdaterad 3 november 2023 18:18

Lägenheten som polisen slog till mot i centrala Södertälje: Ur polisen förundersökning

Efter en omfattande polisutredning har domen i ett betydande narkotikamål i Södertälje meddelats. Av de tolv åtalade i fallet, knutet till Ronnafalangen, döms tre till fängelse medan nio frikänns.

En rättsprocess som började med polisens tillslag mot en lägenhet i Södertälje har nu resulterat i en dom. Åtalet, som inleddes i augusti och rörde tolv personer med anknytning till den så kallade Ronnafalangen, följde på en operation kopplad till mordet på en ung man i stadsdelen Ronna i september 2022.

Polisen, som gjorde tillslaget efter att ha hittat nycklar hos en misstänkt, beslagtog 1 kg kokain och över 8 kg hasch i den aktuella lägenheten. Där vägdes och packades narkotikan innan det såldes vidare. Under rättsprocessen har bevis som spaningsmaterial och videoklipp från beslagtagna mobiltelefoner presenterats.

Tre av de åtalade har nu dömts för grova narkotikabrott, medan nio har friats från alla anklagelser.

Artiklen fortsätter efter annonsen

(Annonslänk)

Den som fick det hårdaste straffet är den utpekade ledaren från Ronnafalangen, en man i 29-årsåldern. Enligt förundersökningen misstänktes mannen vid ett tillfälle, efter flera resor ner till Spanien, ha beställt 100 kilo kokain för leverans till Södertälje. Han har nu blivit dömd till fängelse i sju år och tio månader.

En annan man, i 23-årsåldern, döms till fyra år och fyra månaders fängelse för grovt narkotikabrott, samt en 30-åring som också döms för grovt narkotikabrott.

En av de 12 misstänka i åtalet var en profil från en ungdomsförening i Södertälje, som också var politiskt aktiv. Han frikänns helt från anklagelserna om att ha tillhandahållit en lägenhet som användes för förvaring av narkotika.

Dela artikeln