🕝 1 minuter
Tonårsflicka dömd för bränderna i Lunagaraget
Publicerad 30 april 2024 15:00
Uppdaterad 3 maj 2024 11:40

En 17-årig flicka från Södertälje har dömts för mordbrand efter att ha orsakat flera separata bränder i Lunagaraget. Det rapporter SVT Nyheter Södertälje.

Södertälje tingsrätt har dömt en 17-årig flicka för tre fall av mordbrand efter en rad bränder i Lunagaraget. Flickan har tidigare bott i HVB-hem och omhändertogs för tvångsvård av socialnämnden tidigare i år efter att ha avvikit flera gånger.

(Annonslänk)

Under en enda vecka i augusti, specifikt den 19:e, 21:a och 23:e, drabbades garaget av bränder, vilket resulterade i att sex bilar förstördes. Polisen kunde koppla flickan till varje incident då hon vid varje tillfälle stoppades i närheten av brottsplatsen. Bevisen inkluderade inte bara sökhistorik utan även fotografier och meddelanden som tydligt visade flickans intresse för bränder och pyroteknik. Kommunikationen före den tredje branden, där flickan uttryckte kännedom om misstankarna mot henne, spelade också en viktig roll i åtalet.

Utredningen avslöjade att flickan genomfört sökningar på sin telefon om hur man ”bränner en bil lättast” samma dag som den första branden bröt ut i Lunagallerians garage. Ytterligare sökningar om ”petbomb”, ”explosive ball” och ”rödsprit från Biltema” stärkte misstankarna mot henne.

Trots att ingen person kom till skada under bränderna, är skadorna på egendom omfattande. Flickan, som nu dömts i Södertälje tingsrätt, har konsekvent förnekat alla anklagelser trots det tunga bevismaterialet så som övervakningsbilder som placerar henne på brottsplatsen. I förhör hävdar flickan att hon inte minns sin närvaro där.

Eftersom hon var minderårig vid bränderna döms hon till ungdomsvård, och enligt rapporter från SVT ska hennes vårdnadshavare ställs inför krav på skadestånd för de förstörda bilarna.

Läs även: BILDEXTRA / TV: Kraftig brand i Lunagaraget

Dela artikeln