🕝 1 minuter
SENASTE NYTT: Oljeutsläpp i Mälaren norr om Södertälje
Publicerad 15 november 2021 01:00
Uppdaterad 15 november 2021 01:00

Sanering pågår norr om Södertälje för att begränsa oljans spridning. Foto: Kustbevakningen/Kartor.

Ett oljeutsläpp upptäcktes tidigt under måndagsmorgonen vid Underåsviken strax utanför Enhörna, norr om Södertälje.

Just nu pågår ett arbete för att begränsa oljans spridning som beskrivs som tunn och därför svår att sanera när den sprids och späds ut i vattenmassan.

Kustbevakningen, som kontaktades under måndagsmorgonen efter det oljeutsläppet, har två enheter på plats och arbetar för fullt med att begränsa oljans spridning.

– Genom att använda länsor kan vi koncentrera utsläppet och på så vis förenkla saneringsarbetet samtidigt som vi skyddar närområdet från förorening, säger räddningsledare Jesper Bäckstedt i ett pressmeddelande.

”Mälaren är en av Sveriges största råvattentäkter och förser cirka 2,5 miljoner människor med dricksvatten. Kustbevakningen håller närliggande vattenverk informerade om händelsen och i nuläget hålls samtliga vattenintag öppna.”, skriver kustbevakningen i ett pressmeddelande.

Under måndagen inledde Kustbevakningen en förundersökning om miljöbrott. Vad som orsakat oljeutsläppet är i nuläget oklart personal har på plats arbetat med att valla in oljan med en länsa för att skydda vattenmiljön i området.

– Det finns ingen prognos i nuläget på när saneringsarbetet är färdigt. Vi fortsätter vara på plats med fartyg och utrustning så länge vi har olja i vattnet, säger Bäckstedt.

Dela artikeln