🕝 1 minuter
SENASTE NYTT: Nya rekommendationer efter ny virusvariant - "Snabb spridning"
Publicerad 30 november 2021 01:00
Uppdaterad 30 november 2021 01:00

Foto: Pixabay.

Den nya virusvarianten av SARS-CoV-2, Omikorn, har fått Folkhälsomyndigheten att utvidga rekommendationerna efter att virusvarianten upptäckts i allt fler länder.

Nu rekommenderas samtliga resenärer från förskoleklass och uppåt som reser in till Sverige från länder utanför Norden att testa sig för covid-19, skriver FHM i ett pressmeddelande. Det gäller resenärer som under de senaste sju dagarna har vistats i ett land utanför Norden.

– Vi ser en snabb spridning av omikron till många länder. Därför är det angeläget att vidta ytterligare åtgärder för att tidigt kunna påvisa fall, så att smittskyddsåtgärder kan sättas in. Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen men det behövs mer kunskap om den nya virusvariantens egenskaper, säger generaldirektör Karin Tegmark Wisell i pressmeddelandet.

FHM uppmanar att testa sig snarast möjligt efter ankomst till Sverige, helst samma dag. Det gäller för både vaccinerade och ovaccinerade personer och även personer som har uppvisat ett negativt test i samband med inresa. Barn under förskoleklassålder är undantagna

– Det viktigaste alla kan göra för att motverka covid-19 och dess konsekvenser, oberoende av variant, är att vaccinera sig i enlighet med rekommendationerna, säger Wisell.

”De nya åtgärderna läggs till de tidigare särskilda rekommendationerna som beslutades av Folkhälsomyndigheten den 26 november och som gäller för resenärer från länderna Sydafrika, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mocambique, Namibia och Eswatini.”, skriver FHM.

Dela artikeln