🕝 1 minuter
Scaniarinkens nya system minskar energianvändning
Publicerad 4 oktober 2022 06:00
Uppdaterad 4 oktober 2022 01:45

Foto: Alex Ataseven.

Med ett nytt intelligent och mer energismart fläktsystem har Telge Fastigheter minskat energiförbrukningen i flera av sina fastigheter.

En av dessa fastigheter är Scaniarinken där det nya fläktsystemet fått stor påverkan energiförbrukningen.

– I Scaniarinken har vi minskat energiförbrukningen med 30 procent, säger Krister Mellström, VD Telge Fastigheter i ett pressmeddelande.

Bolagets fastigheter har uppgraderats med nya, mer energismarta och intelligenta fläktsystem, som till skillnad från det gamla systemet, förbrukar hälften så mycket energi.

I Scaniarinken återvinns dessutom värme och varmvatten på ett effektivt sätt. Arenan, som har kapacitet att ta emot flera tusen besökare, har så kallade komfortzoner. Alltså väggen mellan det kalla och det varma där besökare ska kunna sitta på läktaren utan jacka.

Telge fastigheter minskar energianvändningen i Scaniarinken med 30 procent. Foto: Alex Ataseven / Telge.

Samtidigt som energiförbrukningen minskat med 30 procent behåller komfortzonerna samma standard och att besökarna, precis som tidigare, kan sitta på läktaren utan jacka.

En annan fastighet som inom kort får ett uppgraderat fläktsystem är Rosenborgsskolan.

Här har skolan en gammal anläggning som snart får ett modernt och smarta fläktsystem. Till skillnad från tidigare kommer ventilation bland annat kunna ökas om många befinner sig i ett klassrum för en mer behaglig inomhusmiljö. 

– Detta är en resa från fastighet till fastighet. Vi har en underhållsplan och jobbar stenhårt men smart med prioriteringar. När något går sönder kan vi behöva prioritera om. Då gör vi det, för framtiden kräver det, säger Larsson.

Läs även: Så har Telge Fastigheter halverat energiförbrukningen

Dela artikeln