🕝 1 minuter
Satsning på gröna sjötransporter från Polen
Publicerad 24 maj 2023 07:00
Uppdaterad 24 maj 2023 02:14

Pressbild: Telge.

Södertälje Hamn och Mälarhamnar välkomnar en ny kund med grön inriktning för tunga transporter från Polen. – Vi är jätteglada över att Södertälje Hamn får vara med och bidra till mer hållbara och effektiva transporter från kontinenten, säger Måns Frostell, vd för Södertälje Hamn, i ett pressmeddelande.

Det nystartade rederiet Lakeway Link, med etablerade rederierna Wallenius och Greencarrier i ryggen, tar nu steget framåt. Lakeway Link kommer att trafikera städerna Gdynia och Gdansk i Polen till och från Södertälje och Västerås.

– Vi är stolta och glada över den satsning som Wallenius och Greencarrier nu gör. Det vi tillsammans erbjuder kommer att kunna förändra transportlandskapet. En betydande andel av lastbilstrafiken genom Skåne är på väg till eller från Stockholm/Mälardalen. Utöver hållbarhet och effektivitet kommer Lakeway Link att vara ett välkommet bidrag till ett slitet vägsystem, säger Carola Alzén, vd på Mälarhamnar i Västerås.

Planen är att ha avgångar två gånger i veckan från både Sverige och Polen, med start vid årsskiftet 2023/2024.

Lakeway Link kommer att använda fartyg kan hantera olika typer av last och är anpassade för Mälarmax-standard, vilket öppnar upp för sjöförbindelse mellan Östersjön och Mälaren, inklusive städer som Västerås.

– Det här är tung last som annars skulle ha rullat på vägarna till och från södra Sverige, säger Måns Frostell, vd för Södertälje Hamn.

(Annonslänk)

Dela artikeln