Uppdaterad 14 april 2025 08:00

Söderenergi är en av nyckelaktörerna bakom forskningssatsningen Futureheat – ett treårigt program som nu får 16 miljoner kronor för att utveckla framtidens smarta och klimatsmarta fjärrvärme.
Fjärrvärmen står inför en viktig roll i omställningen till ett hållbart och robust energisystem. Nu satsar Söderenergi, tillsammans med SFAB, Telge Nät och ett tjugotal andra energibolag runt om i landet, på forskningsprogrammet Futureheat. Programmet, som leds av Energiforsk, går in i sin fjärde etapp och kommer att pågå till och med år 2027.
Totalt investeras 16 miljoner kronor i projektet, där forskare och teknikkonsulter ska analysera hur fjärr- och kraftvärme kan bidra ännu mer till att stabilisera det svenska elsystemet, minska utsläppen ytterligare och dra nytta av ny teknik som artificiell intelligens.

– Kraftvärmeverk producerar förutom värme till fjärrvärmesystemet även planerbar el, som minskar risken för effektbrist och stabiliserar elsystemet, säger Carolina Holmberg, ansvarig för Futureheat på Energiforsk.
Futureheat startade redan 2017 och har under åren samlat landets främsta experter på området. Den nya fasen fokuserar särskilt på hur fjärrvärmen kan ta en mer aktiv roll i att balansera elnätet, inte minst i takt med att fler sektorer elektrifieras – från transporter till industri.
För Söderenergi, som levererar fjärrvärme till över 300 000 människor i Södertälje, Huddinge och Botkyrka, handlar satsningen både om miljönytta och framtidssäkring.
- Futureheat kommer bland annat titta på hur digitalisering kan öka flexibiliteten så att fjärrvärmeföretag kan avlasta och stötta elnätet ännu mer, säger Carolina Holmberg.
Med hjälp av AI och nya tekniska lösningar hoppas Futureheat kunna optimera produktion, minska spillvärme och öka flexibiliteten i energiförsörjningen. Målet är att göra fjärrvärmen ännu mer relevant i ett framtida, fossilfritt energilandskap.
Läs även: - Storsatsning på Igelstaverket – så kan det se ut i framtiden