Uppdaterad 22 november 2024 08:00
Ett år efter starten av Södertäljes nya arbets- och näringslivsnämnd rankas kommunen fortfarande bland de sämsta i Sverige för småföretagande. Nämndens ordförande, Maria Fritz Warg, betonar att arbetet för att förbättra näringslivsklimatet fortsätter med full kraft. - Rapporten ger en fingervisning åt vilket håll utvecklingen går, säger Warg.
Trots en marginell förbättring i årets Småföretagarindex, där Södertälje klättrar 22 placeringar till plats 250 av 290 kommuner, är företagsklimatet fortfarande svagt. Södertälje presterar dåligt inom områden som näringspolitik, tillgång till kapital och överlevnadsgrad för nya företag.
I Stockholms län hamnar Södertälje på sista plats bland kommunerna, medan närliggande kommuner som Nykvarn, Botkyrka och Salem presterar betydligt bättre i rankingen.
Småföretagarindex, en årlig rapport från Småföretagarnas Riksförbund, analyserar nio dimensioner av småföretagande. Södertälje rankas lågt i sex av dessa.
Maria Fritz Warg (M), ordförande för den nya arbets- och näringslivsnämnden, erkänner utmaningarna men betonar att kommunen arbetar aktivt för förändring.
- Rapporten ger en fingervisning åt vilket håll utvecklingen går. Södertälje når en bättre placering i år än föregående år, vilket möjligen speglar början av det långsiktiga arbete som just nu pågår med att förbättra företagsklimatet och stärka det lokala näringslivet i Södertälje, säger Fritz Warg till Telgenytt.
Maria Fritz Warg förklarar att kommunen har genomfört översyner av företagstjänster, arbetsmarknadsinsatser samt avgifter och taxor för att identifiera områden som kan förbättras. Arbets- och näringslivsnämnden, som påbörjade sitt arbete i september förra året, fokuserar nu på att utvärdera och förbättra de vidtagna åtgärderna.
- Arbetet med att förbättra företagsklimatet i kommunen pågår dagligen. ”Arbetsmarknad och Näringsliv” är en av den politiska majoritetens fem prioriteringar. Vi har fokuserat på att skapa en helhetsbild över behoven i Södertälje gällande kompetensförsörjning, trygghetsfrågor, kommunens service och företagsklimatet, säger Fritz Warg till Telgenytt.
Rapporten pekar på brister inom kommunal näringspolitik, kapitalförsörjning och överlevnadsgrad bland nya företag. Hur avser ni att adressera dessa specifika områden?
- För ett år sedan inrättade vi en lotsfunktion i kommunala ärenden för företagare. Den ska korta ledtider och säkra att ärenden hamnar rätt. Just den funktionen tror vi har särskild betydelse för småföretagare. Kommunen påverkar inte småföretagens kapitalförsörjning annat än indirekt. Möjligen skulle ett bättre företagsklimat leda till att företagen så småningom blir mer kreditvärdiga, men det är många andra faktorer som påverkar direkt. Samma med överlevnadsgraden bland nya företag, förutom att kommunen ger ett bidrag till Nyföretagarcentrum som stöttar nyföretagare.
Hur planerar ni att involvera lokala företagare och intressenter i processen att förbättra företagsklimatet och säkerställa att deras behov och utmaningar adresseras effektivt?
- De lokala företagen är redan involverade i arbetet på flera sätt. Som ordförande träffar jag veckovis företagare i kommunen och kommunens näringslivsavdelning har ju daglig kontakt med våra företag. Vi har dialoger med Svenskt Näringsliv, Företagarna och bankerna. Vi genomför olika typer av näringslivsträffar där företagare framför sina åsikter och behov, vilka vi självklart tar med oss i arbetet framåt. Vi träffar gärna ännu fler småföretagare på dessa möten, säger Maria Fritz Warg.
Nämnden under Wargs ledning fortsätter nu att analysera och implementera förbättringar för att skapa bättre förutsättningar för småföretagande. Målet är att stötta det lokala näringslivet och vända den negativa trenden för att stärka Södertäljes roll som en attraktiv företagskommun.