🕝 1 minuter
Så undviker du Black Friday-fällan - detta gäller för returer
Publicerad 23 november 2023 06:00
Uppdaterad 23 november 2023 12:46

Foto: Pexels

När Black Friday nu närmar sig är det många Södertäljebor som spanar efter rabatterade produkter, men det finns flera fallgropar att se upp för när rea-högtiden drar igång i slutet av november.

Enligt en färsk Novus-undersökning tror nästan hälften av svenskarna felaktigt att 14 dagars ångerrätt gäller för alla inköp. Så är inte fallet, vilket kan ställa till problem för köpglada Södertäljebor. En vanlig missuppfattning är att man som kund alltid har ångerrätt i 14 dagar. 

– Den gäller bara om man köpt något på distans, som i en webbutik, eller utanför affärslokaler, säger Oscar Coronel, kompetensansvarig jurist inom konsumenträtt, till TT.

Returreglerna skiljer sig dock åt mellan olika butiker eftersom de inte är lagstadgade. Därför är det bra att ta reda på vilka riktlinjer butiken har för returer, ifall osäkerhet råder kring deras policy.

– Dubbelkolla alltid direkt med butiken vad som gäller om du är osäker, föreslår Oscar Coronel.

Juristens råd – detta behöver du ha koll på inför Black Friday:

  • Var du handlar avgör din ångerrätt! Om du köper online har du alltid 14 dagars ångerrätt. I fysiska butiker gäller inte ångerrätten enligt lag, men många har egna returpolicies.
  • Vissa varors egenskaper påverkar ångerrätten! För hygienartiklar, mediciner och lätt förstörda livsmedel gäller ingen ångerrätt.
  • Kolla upp butikens egna regler! Webbutiker omfattas av ångerrätten, men har ibland undantag. Fysiska butiker har egna returpolicies som varierar. Fråga i butiken om du är osäker på vad som gäller.

Skribent: Lucas T

(Annonslänk)

Dela artikeln